Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká radnice svítila včera u příležitosti Světového dne hemofilie červeně

18. 04. 2024 | 11:19

Radnice v Liberci se včera rozsvítila rudě u příležitosti Světového dne hemofilie. Český svaz hemofiliků, který akci pořádal, tím chtěl upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí zhruba 1 000 pacientů a zvýšit povědomí o důležitosti včasné diagnostiky a léčby.

Liberec Radnice červená
Radnice v Liberci se rozsvítila rudě u příležitosti Světového dne hemofilie

Hemofilie je vzácné vrozené onemocnění způsobené nedostatkem koagulačního (srážecího) faktoru v krvi a projevuje se nedostatečnou krevní srážlivostí. Hemofilie se v současné době léčí podáváním chybějícího srážecího faktoru přímo do krve nebo pomocí tzv. nefaktorové léčby.

Preventivní podávání léčby (tzv. profylaxe) pomáhá předcházet mimo jiné spontánnímu krvácení do kloubů, které je běžné u těžkých forem hemofilie. Opakované krvácení kloub vážně poškozuje a bez rychlé a účinné léčby se rozvíjejí těžké kloubní změny, které mohou vést až k trvalé invaliditě.

Více najdete na www.hemofilici.cz

TZ/Veronika Ostrá