Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita investuje do obnovy kolejí přes 30 milionů. Ceny za ubytování se měnit nebudou

21. 08. 2024 | 10:01

Více než 30 milionů korun investuje letos Technická univerzita v Liberci do obnovy vysokoškolských kolejí v areálu Harcov. V současnosti se pracuje na zateplení a výměně oken pavilonu D, budovy A a B mají nové plynové kotle, na bloku C se opravuje střecha, polovina bloku E bude mít nové podlahy, na dalších budovách se dělají drobnější opravy, řekla dnes ČTK ředitelka Kolejí a menz Technické univerzity Liberec Iva Šídová.

TUL kolejeharcov1
Liberecká univerzita investuje do obnovy kolejí, foto: Artur Irma

Liberec patří tradičně k univerzitním městům s nejdostupnějším ubytováním, kolej vždy dostal prakticky každý, kdo o ni požádal, včetně místních studentů. Škola nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov, většinou ve dvoulůžkových pokojích s vlastním zázemím a kuchyní. K dispozici je tam 2550 lůžek, díky výsuvným postelím je možné celkovou kapacitu kolejí ještě zhruba o 600 míst zvýšit. Zahájení akademického roku by podle Šídové práce na opravách ovlivnit neměly, vše bude připraveno tak, aby se studenti mohli nastěhovat.

Navzdory investicím se ceny za ubytování měnit nebudou, za lůžko ve dvoulůžkovém pokoji zaplatí student stejně jako loni a předloni 120 korun za noc. Za měsíc tak bude studenta ubytování na koleji stát 3600 až 3720 korun. "Zájem o ubytování na kolejích je velký, možná vyšší než v loňském roce. Máme už naplněno tak, že musíme dávat i výsuvná lůžka," řekla Šídová. Loni a předloni je přidávali, protože kapacitu snižoval počet ubytovaných uprchlíků, v jednu dobu jich bylo i přes 400, teď je to zhruba čtvrtina.

Liberecká univerzita investuje do obnovy kolejí, foto: Artur IrmaUprchlíků postupně ubylo, zájem studentů o kolej se zvýšil. Podle správce kolejí Vladimíra Karase mohou být důvodem vyššího zájmu o koleje rostoucí ceny pronájmů, kterým v minulosti dávali někteří studenti před bydlením na koleji přednost. Podle analýzy českého realitního portálu Sreality.cz ceny pronájmů vzrostly meziročně v průměru o čtyři procenta, za nevybavený jednopokojový byt zaplatí v Liberci student v průměru kolem 10.000 měsíčně, pokoj ve sdíleném bytě přijde průměrně na 6500 korun měsíčně.

Vysokoškolské koleje v Liberci v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Ubytovat se tam mohou i zájemci s omezenou možností pohybu, v ceně je vysokorychlostní internet, v blízkosti je menza, venkovní sportoviště i studentské kluby a restaurace. Areál podstoupil nákladnou rekonstrukci před lyžařským šampionátem, který byl v Liberci v roce 2009. Škola ale do modernizace dál každoročně investuje, s financováním pomáhají i turisté, část areálu slouží v létě jako hotel.

Liberecká univerzita investuje do obnovy kolejí, foto: Artur Irmačtk