Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita nabízí nový obor architektura a urbanismus. Přihlášky lze podávat do 16. září

04. 09. 2020 | 17:28

Nové doktorské studium zaměřené na architekturu a urbanismus otevírá Technická univerzita v Liberci. Inspirací pro obor byly odborníkům z liberecké Fakulty umění a architektury podobně zaměřené programy na prestižních evropských školách v Miláně, Londýně, Helsinkách nebo Kentu. Přihlášky do nového oboru je možné podávat do 16. září, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

TULakademici
ilustrační archivní foto: Mad

Cílem je vnést do architektury a městského plánování mezioborové hledisko a zapojit nejmodernější informační i projekční technologie. Tomu odpovídá i skladba předmětů. "Ty humanitně zaměřené doplní například adaptivní architektura, informovaný architektonický design, digitální formy navrhování nebo architektura - nové materiály," řekl garant programu Jiří Buček.

Kromě technologicky zaměřených disciplín nabídne studium také témata a předměty spojené s navrhováním současných sídel: veřejný prostor v urbanistických souvislostech, vybrané problémy společenských věd z pohledu architektury a urbanismu, pasivní architekturu a technologie pro udržitelný rozvoj nebo teorii prostoru a místa v umění a architektuře.

Fakulta umění a architektury vznikla v prosinci 1994 a je jednou ze sedmi fakult Technické univerzity v Liberci. V souvislosti s novým doktorským programem připravuje výstavbu nového zázemí pro studijní a výzkumné úkoly. "Na jaře začneme stavebně realizovat projekt laboratoře pro doktorské studenty, plně vybavený nejen pro využívání digitálních technologií, ale i pro experimenty s materiály jako dřevo, kov nebo beton. Studenti se budou moci nastěhovat již na jaře 2022," řekl děkan fakulty Osamu Okamura.

čtk