Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita pomohla studentům z Běloruska uniknout před represemi

14. 04. 2021 | 12:13

Technická univerzita v Liberci pomohla 16 studentům z Běloruska uniknout před represemi, které po loňských prezidentských volbách rozpoutal oficiální režim. Někteří z nich byli za účast na demonstraci zatčeni a skončili i na několik dní ve vězení, jiné vyloučili z univerzity, a odejít ze země tak byla jediná šance jak dostudovat.

minsk
Minsk, hlavní město Běloruska. Foto z www.turismo.it

Liberecká univerzita jednala původně s 18 studenty, jeden z nich je ale ve vězení, o dalším nejsou žádné zprávy, řekl dnes novinářům prorektor Radek Suchánek, který útěk studentů pomáhal organizovat.

"Sám jsem byl účastníkem listopadových událostí v Praze. S touto zkušeností a zkušeností totality pak neváháte pomoci těm, kteří zažívají podobné peklo. Pomoci studentům v nouzi tak byla pro nás samozřejmost, dohodli jsme se na tom bez delších debat," doplnil rektor Miroslav Brzezina. Jednání o jejich příjezdu začala podle něj už loni na podzim. "Celá procedura kolem víz, příjezdu studentů a finančního zajištění jejich pobytu se protahovala, měl jsem proto i osobní schůzku s ministrem zahraničních věcí," dodal.

O podpoře Bělorusů na českých vysokých školách rozhodlo ministerstvo školství loni v říjnu. Studenti architektury z univerzity v Minsku se do Liberce dostali v lednu a únoru, zatím jde zřejmě o největší skupinu, která se na české univerzity dostala. Podle exministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se podařilo do Česka přesunout několik desítek studentů a jednání pokračují. "Zapojily se také Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita, další mají zájem," řekl dnes na dotaz ČTK Petříček.

"Už jen dostat se do kontaktu s konkrétními studenty, kteří by měli zájem k nám přijet, s sebou neslo četná úskalí," řekl Suchánek. Veškerá komunikace směrem do Běloruska probíhala podle něj šifrovaně. "Doma zůstali jejich přátelé, spolužáci a rodiny, kterým stále hrozí represe, bylo a je potřeba postupovat maximálně obezřetně," doplnil. I proto přijížděli studenti z Minsku z bezpečnostních důvodů po menších skupinkách, často přes Polsko, Ukrajinu nebo Litvu.

Jednou ze studentek, které budou v Liberci pokračovat ve studiu architektury, je Lizaveta, která byla studentskou aktivistkou. "Čekala jsem, že represe mohou přijít už během volební kampaně prezidenta (Alexandra) Lukašenka. Strach se však vystupňoval 12. listopadu, který označujeme jako Černý čtvrtek. Deset aktivních studentů běloruských univerzit bylo zadrženo a policie prohledala jejich byty,“ řekla Lizaveta, která do Liberce dorazila v lednu jako první. Šest ze zadržených byli její přátelé a kolegové. "Byla jsem zrovna v práci, když jsem dostala zprávu, že byli zadrženi, a rozhodla jsem se, že se domů už nevrátím. Vyměnila jsem si SIM kartu a telefon přepnula do režimu letadlo, tak aby mě KGB nemohla stopovat,“ popsala své zážitky studentka.

Všichni studenti absolvovali přijímací řízení a budou pokračovat ve studiu v Liberci. Fakulta podle děkana Osamu Okamury teď ověřuje jejich dokumenty a snaží se ověřit dosažené vzdělání, aby případně mohli pokračovat ve studiu ve vyšších ročnících. "Připravili jsme pro ně intenzivní jazykový kurz češtiny, další kurz by je měl seznámit s Českou republikou a Libercem, aby se zorientovali," řekl. Ve studiu architektury budou pokračovat od podzimu, a studovat budou v češtině. Jazyk proto musí dobře zvládnout, aby zvládli i náročné odborné předměty.

čtk