Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká záchranka má kvůli výbuchu odpadu v Hamru na Jezeře stále mimo provoz šest vozů

05. 12. 2019 | 12:42

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má po výbuchu v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře na Českolipsku stále šest vozů mimo provoz. Jde o sanitky a také vůz lékaře, které na místě zasahovaly nebo převážely zraněné. Po dekontaminaci čekají na technickou kontrolu, která je umožní vrátit do provozu. Škody na vybavení sanit půjdou do statisíců a kraj je zřejmě bude vymáhat po firmě Purum. Péče v kraji je ale zajištěná, záchranáři nasadili záložní vozy, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

sanitky4
Foto: Artur Irma

Při nečekané chemické reakci v areálu společnosti Purum v Hamru bylo 19. listopadu zraněno osm pracovníků, jeden z nich později na následky zemřel v nemocnici. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Zhruba 140 lidí proto muselo na opakované zdravotní prohlídky. "Zdravotní stav všech kontaminovaných je dobrý a nikdo ze záchranářů už není v neschopnosti. To je velmi pozitivní, protože sanitky a přístroje nahradíte, ale lidi neumíme nahradit," dodal Sobotka.

Sanitky jsou ale stále mimo provoz v areálu záchranné služby. O jejich dekontaminaci po zásahu se postarali hasiči a v interiérech vojenští specialisté z liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. "Spotřební materiál ze zasažených vozů museli zlikvidovat," řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev. Vozy jsou vybavené drahými přístroji za miliony, a aby se mohly vrátit do služby, čekají na speciální technickou bezpečnostní kontrolu od specializované firmy.

Policie událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. "Na základě měření, která tam prováděli hasiči, ale také armáda při dekontaminaci zdravotnické techniky, víme, že tam byla kyselina sírová, chlorovodík a zejména z našeho pohledu důležitý a nebezpečný sirovodík a pak zřejmě ještě další látky jako dimethylsulfid," řekl již dříve ČTK ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Všechno jsou to podle něj látky, které mají akutní dráždivý, žíravý účinek a mohou vyvolat poleptání sliznic, dýchacích cest a další problémy.

čtk