Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo má poprvé od ptačí chřipky v únoru 2017 mláďata plameňáků

24. 07. 2019 | 17:35

Liberecká zoo má poprvé od ptačí chřipky mláďata plameňáků. Zahradu tato nemoc zasáhla v únoru 2017. Hejno plameňáků bylo od té doby psychicky rozhozené, řekl dnes ČTK kurátor chovu ptáků v zoo Jan Hanel.

plameňák flamingo-635700 1280
Ilustrační foto

Plameňáci jsou hodně citliví na jakékoliv změny v jejich kolonii, v ročním rytmu, uvedl. I když třeba návštěvníci chodící okolo jim nevadí. "Na to jsou celoročně zvyklí, ale cokoliv, co se děje uvnitř expozice, na to jsou velmi citliví. Jak se jim něco naruší, tak pak už to úplně dobře nefunguje," dodal Hanel. Aby měli plameňáci klid, tak se například kolem jejich expozice ani neseká tráva.

V liberecké zoo na ptačí chřipku uhynula na začátku února 2017 labuť a o pár dní později také samice kriticky ohroženého pelikána skvrnozobého. Další ptáci včetně plameňáků museli být kvůli tomu v izolaci. "Dlouho byli plameňáci nuceně zavření uvnitř a pak prostě nehnízdili," uvedl Hanel. V minulých dvou letech neměli ani jedno vejce, před ptačí chřipkou měla liberecká kolonie čítající asi 30 jedinců mláďata každý rok. Letos mají podle Hanela zatím dvě, vyklubala se před týdnem.

"Máme radost, že se to po třech letech povedlo. Doufejme, že vydrží, ještě se může stát leccos," řekl kurátor ptáků. Podle něj to navíc nemusejí být letošní poslední mláďata plameňáků. "Ještě jsou tam nějaká vejce, tak uvidíme," dodal Hanel.

čtk