Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo připravila komentovaná setkání u zeber a nestorů kea, není potřeba registrace předem

19. 07. 2021 | 19:10

AKTUALIZOVÁNO: Návštěvníci liberecké zoo se mohou opět potkat s chovateli a dozvědět se více o životě vybraných druhů zvířat ve volné přírodě i v zajetí. Zoo komentovaná setkání obnovila od tohoto týdne a nově do tohoto programu zařadila papoušky nestory kea a vzácné zebry bezhřívé. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

zebra detail
Ilustrační foto

Zebry podle ní do komentovaných setkání zařadili i kvůli tomu, že často zůstávají stranou pozornosti návštěvníků. "Přesto se jedná o velice zajímavý a zároveň ohrožený druh, jehož populace ve volné přírodě radikálně klesá," uvedla Tesařová. Ve volné přírodě žije jen asi několik set těchto lichokopytníků a v zajetí se jejich chovu věnuje pouze 12 zahrad včetně liberecké, která je má od roku 2005. Své druhové jméno zebra získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve dvou až třech letech stáří.

Mezi ohrožené druhy patří i nestor kea, který ve volné přírodě žije jen na Jižním ostrově na Novém Zélandu. Liberecká zoo se chovu tohoto druhu papoušků věnuje od roku 2008. "Jsou výjimeční svou inteligencí a často se s nimi v zoologických zahradách i cvičí. Toho bychom rádi docílili i my, ale zatím začínáme s komentováním setkáním," uvedla Tesařová. Podle ní si zvídavosti nestorů může všimnout i běžný návštěvník. "Snaží se s ním komunikovat," dodala.

Komentovaná setkání pořádá zoo každý den, žádný příplatek za ně návštěvníci neplatí. Cílem je podle Tesařové návštěvníkům předat víc informací o zvířatech než co si mohou přečíst na cedulce. Nabídka je každý den jiná a tradičně do ní patří i mezi návštěvníky oblíbené krmení lachtanů a tučňáků a setkání u surikat. "Ty jsou jedinečné sociální hierarchií a uspořádáním ve skupině. Například je jen jedna samice v celé skupině, která se může rozmnožovat. O její mláďata se starají ostatní a ona jako královna nemusí nic," dodala Tesařová.

Liberecká zoo je nejstarší v zemi, chová 170 vzácných a ohrožených druhů zvířat. Letošní sezonu stejně jako loni ovlivňuje koronavirová pandemie. Zoo mohla s omezením otevřít až 12. dubna a od té doby ji navštívilo přes 150.000 lidí. "Návštěvnost je hezká," uvedla Tesařová. Podle ní se ale propad kvůli nucenému uzavření v první čtvrtině roku zřejmě nepodaří dohnat. V roce 2019, který byl poslední normální před koronavirovou pandemii, měla v tuto dobu zoo celkovou návštěvnost zhruba o 50.000 lidí vyšší.

čtk