Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké centrum Amelie pořádá vánoční sbírku ozdob a dekorací, výtěžek podpoří onkologicky nemocné a jejich rodiny

09. 11. 2019 | 9:36

Vánoční sbírku ozdob a dekorací pořádá liberecké Centrum Amelie. Získané předměty pak bude prodávat na Vánočních trzích, výtěžek je určen na podporu onkologicky nemocných a jejich rodin. Dekorace, ozdoby a další drobnosti je možné přinést až do 10. prosince do Centra Amelie v liberecké nemocnici, Krajské vědecké knihovny, Občanského sdružení D.R.A.K. v Oblačné ulici nebo také do drogerie Jasmín v Mnichově Hradišti. ČTK o tom dnes informovala koordinátorka centra Petra Kuntošová.

vánoce new-years-eve
Ilustrační foto

"Sesbírané předměty budeme prodávat před libereckou radnicí v rámci Vánočních trhů od 15. do 17. prosince. Výtěžek použijeme pro bezplatné sociální poradenství pro klienty a jejich rodiny, jako je třeba vyřizování důchodů, nároků na dávky, sepisování dávek a podobně," řekla Kuntošová. Peníze pomohou podle ní financovat i pohybové aktivity pro nemocné, například plavání nebo zdravotní cvičení.

Podpora onkologicky nemocných v sociální a psychologické oblasti je podle Kuntošové nedílnou součástí péče o nemocné a má pozitivní vliv na zvýšení úspěšnosti léčby. "Sbírkou se snažíme oslovit veřejnost k sounáležitosti s nemocnými a jejich rodinami a zároveň je informovat, že se v případě onkologické nemoci mají kam obrátit o pomoc. Veškeré služby poskytujeme nemocným a jejich blízkým zdarma, což by nebylo možné bez podpory veřejnosti a projektů, jako je vánoční sbírka. Za každý darovaný kus moc děkujeme," řekla.

Rakovina a její léčba s sebou přináší výrazný pokles příjmů rodiny. Její členové tak musí podle koordinátorky Centra Amelie často řešit nejen samotnou nemoc, ale i náročnou finanční situaci. "Lidé nás mohou kontaktovat v podstatě se vším, co souvisí s onkologickou nemocí a nespadá přímo do oblasti její léčby. Například je možné využít pomoci sociální pracovnice nebo psycholožky. Naším cílem je, abychom nemocným a jejich rodinám pomohli našimi službami v jejich náročné situaci a ulehčili jim opětovný návrat do původního života," dodala Kuntošová.

čtk