Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké nemocnici ubylo nových dárců krve, chce je oslovit přes zaměstnavatele

21. 02. 2024 | 12:22

Transfuzní oddělení Krajské nemocnice Liberec získalo loni meziročně zhruba o čtvrtinu méně nových dárců krve. Při jejich získávání chce proto začít více spolupracovat i se zaměstnavateli. Novinářům to dnes řekla primářka transfuzního oddělení Renata Procházková.

krev KNLdarcikrve4
Foto: Artur Irma

"Vždycky najdeme lidi, kteří jsou schopni a ochotni k nám přijít, pokud se jim to připomene. Oni sami bez nějakého podnětu prostě nepřijdou. A proto hledáme nejrůznější cesty oslovení nejrůznějších vrstev veřejnosti," řekla Procházková.

Potenciální dárce chce oddělení oslovit přes jejich zaměstnavatele, a to přímo na jejich pracovišti. "Předpokládáme, že ty prvotní rozhovory se zaměstnanci se odehrají na půdě firmy, což by mělo zjednodušit, že nebudou docházet sem k nám... A firma nám pomůže s oslovením těch zaměstnanců i s jejich nějakou předběžnou registrací," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Spolupráci už pracovníci transfuzního oddělení navázali také s armádou, hasiči, policií či vězeňskou službou. Osvědčila se jim například i návštěva libereckého gymnázia F. X. Šaldy. "Během posledních 14 dnů sem přišli tři studenti," uvedla staniční sestra Valérie Fojtová.

Loni získalo transfuzní oddělení 350 nových dárců, což je ještě méně než v období covidu. Obvyklý roční přírůstek nových dárců v předchozích letech byl jinak kolem 500 až 600 lidí. Na celkovém počtu dárců krve registrovaných v Liberci se ale loňský nízký počet prvodárců zatím příliš neprojevil. Podle Procházkové to bylo díky tomu, že bylo zároveň méně i těch, které museli vyřadit z evidence kvůli nemocem či staří.

Loni na transfuzním oddělení v Liberci provedli zdravotníci 10.300 odběrů krve, kterou darovalo zhruba 5000 lidí, a další 3000 odběrů provedli na přidruženém pracovišti v nemocnici v České Lípě. K tomu v Liberci loni bylo ještě asi 5000 odběrů plazmy. "Celková suma zpracovaných odběrů na transfuzním oddělení je asi 18.300," dodala Procházková. Z toho podle ní zhruba 7500 erytrocytárních přípravků dodalo transfuzní oddělení liberecké nemocnici, kolem 5000 do nemocnic v České Lípě a Jablonci a zbytek do nemocnice v Tanvaldu a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Za odběr plné krve nedostávají dárci přímo žádný finanční příspěvek, za každý odběr ale mohou uplatnit slevu na dani ve výši 3000 korun, případně získat další benefity. Výhodou darování krve jsou i pravidelné kontroly zdravotního stavu včetně laboratorního vyšetření krve.

čtk