Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké Šaldovo divadlo dnes v premiéře uvede netradiční inscenaci Cesta se 120 dětmi a čtyřmi scénami

02. 06. 2023 | 5:00

Počtem účinkujících dětí i zasazením scén představení do čtyř různých prostor po městě je nezvyklá nová inscenace Šaldova divadla v Liberci. Jmenuje se Cesta, účinkuje v ní na 120 dětí a jde o autorské dílo ředitelky divadla Lindy Hejlové Keprtové. Novinářům řekla, že si nevybavuje, že by někdy hráli části jedno představení na vícero místech. Kromě divadla budou další scény před Technickým muzeem v areálu výstaviště, v jedné z jeho hal a také na louce u městského bazénu.

cesta divadloliberec3
Foto: Artur Irma

"My jsme se rozhodli, že každou část zasadíme do jiného příběhu, do jiné stanice. Takže jsme vybudovali další tři zastávky, z toho v Technickém muzeu jsme postavili další divadlo, takže my tam máme teď takové detašované pracoviště," řekla ředitelka divadla.

V červnu divadlo Cestu uvede před diváky devětkrát, poprvé při čtvrteční generálce a oficiální premiéru chystá na pátek. V inscenaci zaznšjí tři skladby, které jsou zhudebněním vztahu mezi matkou a dítětem a vykreslují sílu tohoto emočního pouta. I proto v inscenaci účinkuje na 120 dětí z šesti hudebních libereckých souborů.

Foto: Artur IrmaStěžejním dílem komponovaného pořadu je dětská opera Brundibár, kterou napsal židovský skladatel Hans Krása. Je to příběh o Pepíčkovi a Anince, kteří chtějí pomoci své mamince uzdravit se. Jejím uvedením chce liberecké divadlo připomenout, že letos uplyne 80 let od smutně proslulého prvního uvedení Brundibára, které bylo v koncentračním táboře v Terezíně.

"Opera Brundibár sama o sobě vyznívá velmi optimisticky, dobro vítězí nad zlem, což je dětem blízké. Na nás dospělých bylo vysvětlit jim historický kontext a skutečnost, že jen velmi málo terezínských dětí, které tehdy v opeře účinkovaly, se dožilo konce války. Myslím, že to děti chápou," uvedla sbormistryně dětského pěveckého sboru Severáček Silvie Langrová, která je v inscenačním týmu. Považuje za důležité, aby si lidé stále připomínali historické události, které vedly ke smrti milionů lidí. "Opera Brundibár je skvělou ukázkou toho, že i dílo, které bylo realizováno v hrozných podmínkách, může vyznít pozitivně a radostně. Děti jsou v tomto případě ideálními interprety," dodala Langrová.

Foto: Artur IrmaKromě Brundibára během Cesty zazní také sborová úprava skladby Kačena divoká Leoše Janáčka a první část světově proslulé kantáty Antonína Dvořáka Stabat Mater. Chybět nebude ani baletní intermezzo.

Kromě dětských účinkujících se v inscenaci představí i sólisté Věra Poláchová, Petra Vondrová, Sergej Kostov, Ievgenii Gunko a v hlavní roli průvodce Petr Jeništa. O hudební nastudování se postarala trojice dirigentů – Karol Kevický, Anna Novotná Pešková a Tadeáš Tulach.

Foto: Artur Irmačtk