Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké Šaldovo divadlo uvede v pátek Sluhu dvou pánů jako komiksový balet

13. 11. 2019 | 6:16

Balet libereckého divadla F. X. Šaldy připravuje taneční komedii Sluha dvou pánů, která je plná záměn a nedorozumění. Autorka libreta, choreografka a režisérka Alena Pešková představení přirovnává dokonce ke komiksovému baletu.

baletILustr
ilustrační foto

Vzniklo na motivy stejnojmenné divadelní hry Carla Goldoniho z 18. století, odehrává se ale v jiném čase. "Dovolili jsme si ho přesunout do jazzového období 20. století," řekla dnes Pešková novinářům. V premiéře uvede baletní soubor inscenaci ve velkém divadle tento pátek.

Bláznivý příběh se odehrává v italské rodině bohatého kupce, kde se schyluje k svatbě. Objeví se ale nečekaně Rasponi, jemuž byla kupcova dcera dříve zaslíbena, ale o němž se všichni domnívali, že je mrtvý. Ve skutečnosti tomu tak sice je, ale za Rasponiho je převlečená jeho sestra, která si přijela zúčtovat nevyřízené obchody s bohatým kupcem. Zároveň přijíždí Florindo, který jejího bratra zabil. Sestra převlečená za Rasponiho i Florindo do svých služeb přijímají sluhu Truffaldina, který se rozhodl sloužit oběma současně, což přináší zmatky, záměny a mnohá nedorozumění. Podle Peškové ale diváci pomotaný příběh dopředu znát nemusí. "Když se dívám na grotesku, tak mě do hloubky také nezajímavý motivy těch lidí, kteří se nechovají až tak, z mého hlediska, normálně," uvedla.

Hudbu ke Sluhovi dvou pánů složil pianista a skladatel Michal Vejskal. "Střídají se v ní dva prvky. Je tam použitá hudba hudebních klasiků, jako je Duke Ellington nebo Ella Fitzgeraldová, versus moje hudba. Pro ni byl inspirací Thelonious Monk, pianista z 50. let, který byl dost zábavný ve svých nápadech," uvedl Vejskal. V inscenaci se předvede celý liberecký baletní soubor, který před letošní sezonou prošel velkou proměnu. Ze 14 tanečníků je devět nových. V hlavní roli Truffaldina se představí australský tanečník Rory Ferguson.

čtk