Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký bazén bude na léto pro veřejnost otevřený aspoň v částečném provozu

29. 06. 2024 | 10:10

Pro veřejnost se v pondělí po čtvrt roce dočasně otevře část plaveckého stadionu v Liberci. Přístupné budou o letních prázdninách venkovní sluneční louka a vnitřní pětadvacetimetrový bazén, slaná vířivka a vlnová klouzačka. ČTK to řekl jednatel městské společnosti Bazén Liberec Robert Korselt (TOP 09).

bazén s p1000475
Foto: LB

Bazén je pro veřejnost uzavřený od dubna kvůli chystané velké rekonstrukci za tři čtvrtě miliardy korun. Nadále trénovat tam mohli od té doby jen členové plaveckých oddílů, kteří měli k dispozici pětadvacetimetrový bazén. O letních prázdninách bude areál částečně přístupný pro veřejnost kvůli tomu, že radnice dosud nevybrala firmu, jež ho bude modernizovat.

Prázdniny sice začaly už dnes, dříve než v pondělí ale podle Korselta bazén pro veřejnost otevřít nemohou. "Protože nemáme schválený od hygieny provozní řád. My jsme měli provizorně schválený provozní řád pro kluby a sportovní oddíly do 30. června a od 1. července máme nový provozní řád schválený už právě pro veřejnost," řekl.

Celodenní vstupné na sluneční louku, kde bude i zóna se skákacími hrady a malými bazénky pro děti, bude stát 150 korun. Děti či senioři zaplatí 100 korun. Kapacitně omezený bude podle Korselta přístup do vnitřních částí areálu. "Do pětadvacítky se vejde v jeden okamžik 120 lidí. Takže to budeme muset nějakým způsobem hlídat a regulovat," uvedl.

V omezeném režimu bude plavecký areál přístupný do konce srpna. Co bude dál, zatím vedení města neví. "Jsou dvě varianty. Jedna je, že bude dokončená soutěž, začne předávání staveniště a velká rekonstrukce. Anebo se nepovede vysoutěžit, nepovede se získat dodavatele a pak budeme muset zahájit nějaké menší opravy, abychom případně, bude-li to potřeba, mohli otevřít zimní provoz," řekl Korselt. Předpokládá, že případný zimní provoz by začal od listopadu. "Budou se muset předtím udělat šatny a nějaké drobné úpravy. A budeme muset udělat nějakou příčku mezi pětadvacítkou a padesátkou, abychom netopili do celého prostoru. Padesátku neotevřeme, to je velmi komplikované. Tam budeme potřebovat víc času a víc peněz na její otevření," dodal jednatel městské společnosti.

Rekonstrukce bazénu patří mezi zakázky, jež město prověřuje v souvislosti s korupční kauzou, kdy mezi obviněnými je i bývalý náměstek primátora za ODS Petr Židek, který ji měl na starost. Výsledky kontroly projektové dokumentace by měla mít radnice v polovině července. Zároveň z opatrnosti hledá i nového administrátora soutěže. O zakázku projevilo zájem šest zájemců, nenižší cenu 748,8 milionu korun bez daně nabídla firma Metrostav DIZ a radní ji původně vyhlásili vítězem tendru. Kvůli námitkám vůči vítězné firmě ale museli radní tento výsledek před dvěma měsíci zrušit. Vypořádání námitek bude mít na starost nový administrátor.

čtk