Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj je připraven finančně podpořit rekonstrukci bazénu v Liberci. Kolik by dal, neví

01. 02. 2023 | 16:00

Liberecký kraj je připraven finančně podpořit rekonstrukci bazénu v Liberci, o částce zatím rozhodnuto není, to bude předmětem dalších jednání. Novinářům to po dnešním jednání krajských radních s vedením Liberce řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Areál vybudovaný z velké části v 80. letech minulého století modernizaci nutně potřebuje, město ji připravuje už několik let, náklady se postupně zvýšily k miliardě korun.

baz5tit
Archivní foto z dosluhujícího libereckého bazénu, dole ve fotogalerii vizualizace nového bazénu

"Rekonstrukci městského plaveckého bazénu připravujeme, máme na ni už projektovou dokumentaci, stavební povolení, máme i dokumentaci k provedení stavby, to znamená soutěžní dokumentaci. Rádi bychom letos vyhlásili soutěž, financování ještě prověřujeme, jak ho zajistit," doplnil liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Radnice podle něj předpokládá, že by zhruba polovinu zaplatila sama, zbytek potřebuje zajistit z národní sportovní agentury, evropských fondů, případně z kraje.

Do bazénu chodí podle primátora v průměru 1200 lidí denně. Město si nechalo udělat průzkum, v jednom dni zjišťovalo, odkud jsou návštěvníci sportoviště. Jen zhruba polovina návštěvníků byla podle Zámečníka přímo z Liberce, třetina z Liberecka nebo z některé z dalších částí Libereckého kraje. Zbytek tvořili návštěvníci z jiných částí Česka nebo ze zahraniční. "To je důvod, proč jsme Liberecký kraj požádali o případnou finanční spoluúčast," dodal primátor.

Liberecký plavecký areál na Tržním náměstí postavili podle návrhu architekta Pavla Švancary v polovině 80. let minulého století. V areálu jsou tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Opravu sportoviště nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Modernizaci areálu připravuje město Liberec od roku 2015.

Radnice si nechala ke stavu bazénu vypracovat na konci roku 2021 posudek od Českého vysokého učení technického (ČVUT), z něho plyne, že jen na odstranění závažných vad je potřeba dát přes 140 milionů korun. Loni radnice na nejnutnější opravy vydala téměř 17 milionů korun. S omezováním provozu bazénu město nepočítá ani kvůli zdražení energií. Na provoz dá ale letos Liberec víc peněz, loni byla dotace 20 milionů, letos je v rozpočtu 44 milionů korun.

čtk