Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj podepsal s libereckou univerzitou memorandum o spolupráci v sociální oblasti

19. 01. 2022 | 12:24

Spolupráce mezi Technickou univerzitou v Liberci a Libereckým krajem úspěšně pokračuje – nově i na poli sociální oblasti. Hlavními tématy memoranda, které dnes obě strany podepsaly, jsou zejména sociální začleňování, zaměstnanost, bydlení, vzdělávání, zdravotní péče či dluhová problematika.

„Jsem nesmírně rád, že se spolupráce s Technickou univerzitou v Liberci rozšířila o další důležitá témata. Podpis memoranda zavazuje kraj společně s vysokou školou pracovat na zlepšení podmínek v sociální oblasti a naplňovat strategii sociálního začleňování na další roky,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

„Jako představitel fakulty s výrazným zaměřením na vzdělávání potvrzuji, že témata jako speciální pedagogika, sociální politika, analýza sociálně-psychologických procesů ve výchově a vzdělávání, sociální začleňování cizinců v rámci českého vzdělávacího systému jsou nám blízká a spolupráci na nich v regionu, ve kterém působíme, velmi vítáme, neboť nám pomůže při realizaci praktické přípravy našich studentů. Na straně druhé věříme, že vzhledem k odbornému zázemí můžeme být prospěšní pro Liberecký kraj i při řešení některých palčivých problémů,“ dodal Jan Picek, děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci.

„Ekonomická fakulta Technické univerzity v Liberci se ve své vědecko-výzkumné činnosti dlouhodobě věnuje také socioekonomickým tématům spojeným s regionálním rozvojem, včetně vývoje cen a příjmů v regionech a malých oblastech, analýz místních trhů práce, situačních analýz konkrétních regionálně specifických otázek apod. Na řešené problémy jsme schopni nahlížet z celé řady různých perspektiv, budovat multidisciplinární týmy napříč jednotlivými pracovišti a fakultami univerzity a pracovat s rozsáhlými datovými sklady celé řady orgánů státní správy. Naše výsledky publikujeme v podobě otevřených dat dostupných pro širokou odbornou veřejnost. Absolventi naší ekonomické fakulty jsou v početné skupině zastoupeni mezi zaměstnanci krajského úřadu a naše spolupráce s Libereckým krajem je – troufám si říci – pro obě strany přínosná a inspirativní. Podpis memoranda proto považuji za velký přínos pro další rozvoj našich vztahů a za příslib nových společensky relevantních projektů,“ doplnil Aleš Kocourek, děkan Ekonomické fakulty Technické univerzity v Liberci.

Příklady oblastí spolupráce v rámci memoranda:

zaměstnanost, bydlení, sociální služby, vzdělávání, zdravotní péče, komunitní práce a komunitních služby, dluhová problematika, prevence kriminality, zdraví a participativní postupy

podpora subjektů zabývajících se poskytováním služeb v oblasti sociálního začleňování

oblast vzdělávání – studentské praxe, seminární práce, výzkum

Za Liberecký kraj memorandum podepsali jmenovitě:

Bc. Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Mgr. Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí

prof. RNDr. Jan Picek, CSc., děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, Technická univerzita v Liberci

doc. Ing. Aleš Kocourek, Ph.D., děkan Ekonomické fakulty, Technická univerzita v Liberci

Memorandum se uzavírá na dobu neurčitou. Na konci každého roku oba partneři své aktivity vyhodnotí a zaktualizují harmonogram připravovaných akcí na další období.

LK/Filip Trdla