Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí chemici za dva týdny převezmou první průzkumná vozidla ze zakázky za miliardy

11. 01. 2022 | 7:15

Liberečtí chemici za dva týdny oficiálně převezmou první průzkumná lehká obrněná vozidla ze zakázky, která je pro ně jednou z nejvýznamnějších v novodobé historii. ČTK o tom dnes informoval Petr Šabaka, mluvčí 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče.

vojsko ProtectorRalsko2
Ilustrační foto, Artur Irma

"Tato událost završuje mnohaletý projekt vývoje a výstavby tohoto vozidla a současně patří mezi větší realizované zakázky v rámci modernizace armády," uvedl Šabaka. Celkem armáda dostane 80 těchto vozidel, ministerstvo obrany za ně zaplatí 5,111 miliardy korun. Pro liberecký pluk je určena polovina z nich, dostane dva typy s označením S-LOV-CBRN I a S-LOV-CBRN II.

Průzkumná vozidla pro zjišťování radiace, chemických a biologických látek dodá státní podnik Vojenský výzkumný ústav, který vyvinul jejich prototypy v roce 2014. Vyrobené jsou na podvozku Iveco. Prototyp liberečtí chemici předvedli veřejnosti už v květnu 2017 při slavnostním nástupu v centru města. Oproti stávajícím průzkumným vozům má S-LOV-CBRN na vyšší úrovni přístrojové vybavení i detekční prostředky. Většina měření se dělá automaticky, navíc pro měření venku může posádka v rizikových místech vyslat speciálního robota. Nový typ poskytuje v zamořeném území také lepší ochranu posádce, kabina se dá hermeticky uzavřít. Součástí vybavení průzkumného vozu je kamera pro noční vidění, k obraně slouží kulomet nebo dýmovnice. Zbraňovou stanici může posádka ovládat dálkově z kabiny.

Nová vozidla nahradí v Liberci sovětské transportéry BRDM ze 70. a 80. let minulého století, které budou chemici vyřazovat. Liberecká jednotka má ještě landrovery z 90. let, které procházejí modernizací. S jejich dalším využitím se počítá. V Liberci působí chemici už 70 let, jednotka patří v Česku mezi elitní.

čtk