Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Liberci mohou opět posílat tipy na využití části rozpočtu města, radnice uvolní 10 milionů

02. 04. 2024 | 18:46

Obyvatelé stotisícového Liberce mohou od pondělí opět posílat tipy na využití části rozpočtu města. Návrhy na úpravy veřejného prostoru bude radnice přijímat do konce května. V rámci čtvrtého ročníku takzvaného participativního rozpočtu je k dispozici deset milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

LiBereC mad pros18 02
Foto: Mad

"Návrh lze podat přes web tvorimeliberec.cz nebo na podatelně budovy radnice, kde jsou papírové formuláře," dodala mluvčí.

Z přijatých tipů vyberou úředníci radnice ty, které se podle nich dají realizovat. Veřejnost pak hlasováním rozhodne, na které z nich město vydá peníze. "Opět se soutěží ve třech kategoriích – supervelký projekt do dvou milionů korun, velké projekty do jednoho milionu korun a malé projekty do 400.000 korun," uvedl náměstek primátora Jan Hruška (Piráti).

Letos bude radnice pátého největšího města v zemi rozdělovat v participativním rozpočtu nejvyšší částku. V prvních dvou ročnících to bylo po pěti milionech, loni osm milionů. Největší podporu u lidí ve všech třech předchozích ročnících získala revitalizace městského Lesního koupaliště, které má v pronájmu stejnojmenný spolek. Peníze směřovaly i na úpravy dětských hřišť, umístění soch do veřejného prostoru, rekultivaci zeleně a veřejného prostranství či opravu turistické vyhlídky nebo části cyklostezek.

Loni kromě Lesního koupaliště uspělo pokračování obnovy parku na náměstí Českých bratří, vybudování komunitního místa na Spáleništi v Horním Hanychově, modelu města v Kostelní ulici nebo instalace mlžítek po městě. Peníze loni stačily na deset z 41 podaných návrhů. Všechny projekty vybrané v minulém roce se budou realizovat letos, případně v příštím roce.

čtk