Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Malé divadlo má po pěti měsících zrekonstruované foyer, úprava stála devět milionů korun

07. 02. 2022 | 13:01

Malé divadlo v Liberci má po více než pěti měsících stavebních prací zrekonstruované foyer. Úprava vstupních prostor stála bezmála devět milionů korun, jinde je šatna i bar. A jako hlavní vchod začal sloužit vstup, který je blíže ke křižovatce se Sokolskou ulicí. ČTK to dnes sdělila ředitelka Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko, pod které Malé divadlo patří.

divadlo malé3
Foto: Artur Irma

"Je to ten vchod nalevo se schody. Původní hlavní vchod funguje pro vozíčkáře," uvedla Levko. Vstupní prostor divadla řemeslníci přestavovali poprvé od otevření malé liberecké scény v roce 1989. "Proměnilo se to velmi výrazně, nejde jen o estetickou stránku, ale šlo i hodně o užitnou," řekla ředitelka.

Navenek nejvýraznější změnou je přemístění baru z malé místnosti u původního hlavního vchodu do velkého prostoru, kde dříve bývala šatna. "Bar je dlouhý a obsluhuje tam o pauze více lidí. To znamená, že jsou tam třeba tři menší fronty než jedna veliká jako dosud," uvedla Levko.

Foto: Artur IrmaDíky přemístění baru by se už lidé před představením nebo o přestávce neměli tísnit v úzké chodbičce, když čekali ve frontě nebo při konzumaci občerstvení. "V tom nejužším místě celého divadla se shromaždovalo nejvíce lidí," řekla ředitelka divadla. Nově budu moci diváci navíc využívat i balkon nad novým barem, podle ředitelky by tam posezení pro ně mělo vzniknout do několika týdnů. Toto místo bude sloužit i jako galerie pro výstavy.

Šatna je nyní v místě, které dříve sloužilo jako sklad kulis. "Je to vedle baru, šatna je taková víc zastrčená," uvedla Levko. Slavnostní otevření foyer je naplánované na pondělí 14. února během koncertu kapely Ne-klišé, která je složená z herců libereckého divadla. Podle ředitelky ale chtějí foyer i poté dál postupně vylepšovat. "Aby to bylo útulnější, dozdobené divadelně," dodala.

Foto: Artur IrmaRekonstrukce vstupního prostoru je součástí postupné obnovy Malého divadla. V roce 2017 řemeslníci za 2,3 milionu korun vyměnili v sále dřevěnou podlahu, předchozí byla v havarijním stavu a herci si po představení museli tahat třísky. V minulých letech se podařilo pořídit i nové ozvučení sálu a vyměnit židle v hledišti, původní byly ve velmi špatném stavu.

čtk