Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Medaili Liberce má uznávaný veterinář Oldřich Matouch a polistopadový primátor Jiří Drda

12. 11. 2019 | 18:59

AKTUALIZOVÁNO: Uznávaný veterinář Oldřich Matouch dnes převzal medaili města Liberce. Stejné ocenění získal dnes také první polistopadový primátor Liberce Jiří Drda. "Medaili za zásluhu jsme udělili asi jen dvacetkrát. Vyšší ocenění je u nás na městě už jen čestné občanství," řekl dnes ČTK současný primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Drda1
Foto: FB profil Liberec.cz

Matouch byl dlouholetým ředitelem Státního veterinárního ústavu v Liberci a zakládajícím členem Národní referenční laboratoře pro vzteklinu. Zasloužil se o vymýcení vztekliny u lišek v ČR za použití požerových návnad s kapslemi vakcinační látky. "K vývoji, přípravě, testování a výrobě této vakcíny navíc sám výrazně přispěl. Jeho unikátní metoda vedla k vymýcení této životu nebezpečné nemoci na celém území republiky," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. V republice program vakcinace začal v roce 1989, ukončen byl v roce 2009. Poslední případ vztekliny u lišky v zemi byl zaznamenán v dubnu 2002. Právě za boj proti vzteklině převzal Matouch jako první český veterinář před třemi lety prestižní ocenění za zásluhy od Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE).

MVDr. Oldřich Matouch

Drda do politiky vstoupil po sametové revoluci v roce 1989. Občanské fórum ho v roce 1990 nominovalo na funkci primátora města Liberce.

"Kandidátů na primátora bylo více. Asi po šestihodinové volbě, kdy to pořád bylo na plichtu, jsem nakonec o jeden hlas vyhrál," uvedl nedávno v rozhovoru pro ČTK Drda, později spjatý hlavně s ODS. V čele Liberce byl od 11. prosince 1990 dalších osm let. "Město za jeho působení muselo projít transformačním procesem a založit novodobou správu, kterou už dnes známe a bereme ji za automatickou," ocenil Zámečník. Ne všichni ale Drdovo účinkování v politice vnímají kladně. Za rok 1999 obdržel nelichotivý titul Ropák roku, který ochránci přírody udělují za největší antiekologický počin. Ekologové mu hlavně vyčítali, že prosazoval omezení zákona o ochraně přírody a krajiny.

Jiří Drda byl jedno volební období poslancem parlamentu za ODS, s níž se ale nerozešel v dobrém. Na sklonku své politické dráhy inklinoval k SLK.

Ing. Jiří Drda

čtk, lo