Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Metrostav důkazy kolem kostela sv. Máří Magdaleny považuje za nezákonné. Neexistuje důkaz, že to, co se říká do telefonu, je i pravda

05. 03. 2020 | 14:11

Obhájkyně firmy Metrostav Dana Kořínková si myslí, že by soud neměl brát v potaz důkazy, které podle obžaloby svědčí o vině této stavební firmy v korupční kauze týkající se rekonstrukce libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Podle obhájkyně byly pořízeny nezákonně. Kořínková to dnes řekla ve své závěrečné řeči u soudu v Liberci.

MM103mad
Lidé se dohadují u soudu, kostel sv. Máří Magdaleny chátrá a lepší to nebude... Foto z loňského roku Mad

Přečtěte si rok starý článek, z něhož jsou tyto fotografie. Mám pocit, že spravedlnost příliš nepokročila...

Metrostav rekonstruoval kostel za 65 milionů, podle spisu bylo výběrové řízení zmanipulované v jeho prospěch a zakázka předražená o 24 milionů. Část peněz byla podle žaloby určená na úplatky, přičemž pracovníci Metrostavu podle státního zástupce upláceli i libereckého hejtmana Martina Půtu (SLK). Firma i Půta tato obvinění už dřív odmítli.

V kauze spojené s evropským projektem čelí obžalobě čtyři firmy a 12 lidí včetně Půty. Termíny pro závěrečné řeči jsou nařízené do 20. března.

Pořád se jen mluví o kostele, ale řeč by měla být i o faře. Archivní foto: Mad

Kořínková obžalobu Metrostavu odmítla, podle ní se firma ničeho protizákonného nedopustila a důkazy byly navíc pořízeny v rozporu se zákonem. "Dovolím si poukázat na nezákonnost procesního stíhání," uvedla a odůvodnila to tím, že řada skutků uvedených v obžalobě se stala před nabytím účinnosti zákona o trestné odpovědnosti firem. Podle obhájkyně by soud neměl přihlížet ani k důkazům získaným z odposlechů, které obžaloba označuje za klíčové. Kořínková se domnívá, že policie nezískala povolení pro odposlechy v souladu se zákonem. Navíc si nemyslí, že odposlechy prokazují něčí vinu. "Není žádný nezvratný důkaz, že to, co někdo říká do telefonu, je pravda," řekla Kořínková.

Z procesního hlediska podle ní soud nemůže přihlížet ani k výpovědi obžalovaného podnikatele Libora Turského, který policii řekl, že vystavoval pro Metrostav fiktivní faktury a že takto získané peníze sloužily na úplatky. Jeho výpovědi podle obhájkyně ale nebyli přítomni obžalovaní ani obhájci. "Takzvané vytěžení bylo v rozporu se zákonem," řekla.

archivní foto Mad

Státní zástupce v závěrečné řeči uvedl, že z dokazování plyne, že Metrostav má peníze v hotovosti, které neprocházejí žádnou evidencí. Existenci černých fondů Kořínková odmítla a požaduje pro Metrostav zproštění obžaloby. Trest nenavrhl ani státní zástupce. O trestné činnosti Metrostavu je sice přesvědčen, bez spisu z jiného případu ale podle něj nelze navrhnout souhrnný trest. Metrostav byl v druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha potrestán zákazem účasti ve veřejných zakázkách na tři roky, rozsudek není pravomocný.

V libereckém případu bylo původně obžalováno 13 lidí. Jeden z obžalovaných manažerů z Metrostavu ale koncem minulého roku zemřel a soudce jeho stíhání zastavil. Z Metrostavu je v kauze obžalován ještě Jan Petráň, kterému státní zástupce navrhl trest šest let vězení. Pro hejtmana navrhuje pět let za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

čtk