Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Metrostav u soudu opět odmítl veškerá obvinění v korupční kauze. Byla to pro něj běžná, nijak významná zakázka

07. 06. 2022 | 13:27

AKTUALIZOVÁNO: Stavební firma Metrostav odmítá veškerá obvinění uvedená v obžalobě v korupční kauze spojené s opravou kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. U soudu v Liberci to dnes zopakovala zmocněnkyně firmy Vlastimila Veselá. Metrostav nesouhlasí ani s tím, aby obžaloba byla vedena i vůči její dceřiné společnosti Metrostav Infrastructure (MI), jak to nově požaduje státní zástupce.

magdalenaMad1
Archivní snímek kostela z dob, než začala rekonstrukce a následné potíže. Foto: Mad

Podle spisu byla zakázka na rekonstrukci kostela za 65 milionů korun s evropskou dotací zmanipulovaná a předražená. Pracovníci firmy podle obžaloby nabízeli úplatky, a to i hejtmanovi kraje Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj).

Krajský soud v Liberci se případem zabývá podruhé. Napoprvé všechny obžalované včetně firmy Metrostav osvobodil, ale vrchní soud jeho rozhodnutí zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. V hlavní větvi případu krajský soud nyní znovu řeší možné protiprávní jednání u devíti lidí a pěti firem. Projednávání je na začátku, dnes skončily výslechy obžalovaných a líčení bude pokračovat v srpnu, zřejmě čtením výpovědí svědků. Těch je přes 100.

Metrostav zakázku na opravu kostela vyhrál v roce 2012. Veselá dnes zopakovala, že pro firmu se jednalo o běžnou zakázku, nikoli významnou, jak je uvedeno v obžalobě. Podle spisu byla zakázka předražená o 17 až 24 milionů korun a přidělení Metrostavu bylo předem domluveno.

Projekt připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), která na něj získala dotaci asi 55 milionů korun. Nakonec ale nebylo z evropských fondů nic vyplaceno. O "cinknuté" zakázce hovořil před soudem obžalovaný Jiří Zeronik, který byl předsedou správní rady GEPO a který uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Soud o případném schválení této dohody rozhodne v létě.

Kdo byl v Metrostavu garantem nabídky na zakázku rekonstrukce kostela, Veselá dnes nevěděla. Jakékoli protiprávní jednání ze strany firmy popřela. Podle ní to vylučuje nastavený etický kodex, směrnice i normy, jež firma přijala. "Metrostav odmítá jakékoliv nezákonné, nemravné a nekalé praktiky, a takové jednání netoleruje," uvedla před soudem. Podle ní mají dokonce zaměstnanci povinnost oznámit jakékoli nestandardní či protiprávní jednání kohokoli jiného. Nedokázala ale říci, zda někdo z pracovníků firmy této možnosti od jejího zavedení využil.

V kauze byli obviněni dva zaměstnanci Metrostavu - Jaroslav Stuchlík a Jan Petráň. Stuchlík, který zemřel na konci roku 2019, byl v té době ředitel firmy pro Liberecký kraj. Podle Veselé se tehdy jednalo o symbolickou reprezentativní funkci bez rozhodovací pravomoci. Tu neměl podle ní ani Petráň, který pracoval v marketingu. Ani jeden z nich nebyl garantem podané nabídky na rekonstrukci kostela. Podle obžaloby ale oba měli nabídnout úplatek 830.000 korun hejtmanovi, aby zajistil, že rizikový projekt zůstane v dotačním programu a budou na něj vyplaceny peníze. Hejtman i oba zaměstnanci Metrostavu korupční jednání popřeli.

Metrostav také odmítá, aby případná trestní odpovědnost byla vyvozována vůči její dceřiné společnosti MI. "Nebyla na ni převedena žádná část závodu, jež by souvisela s údajnou trestnou činnosti v tomto případě," uvedla zmocněnkyně firmy. Dnešní MI byla původně MVE Štětí se základním kapitálem dva miliony korun, který byl v roce 2020 navýšen na 100 milionů. Podle Veselé byla do MI převedena část divize 4, jež se zabývá silničním stavitelstvím, a kauza podle ní souvisí s činností divize 8. Vyčlenění části podniku se zhruba 450 až 500 zaměstnanci dnes Veselá zdůvodnila zvýšením konkurenceschopnosti při získávání zakázek.

čtk