Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezi krajinami. Výstava na kraji představí jabloneckou umělkyni Šárku Coganovou

05. 12. 2021 | 16:17

Další ze série výstav se chystá na kraji. Ve vstupním vestibulu krajského úřadu bude od 6. prosince do 7. ledna k vidění kolekce výtvarných děl jablonecké rodačky Šárky Coganové. Záštitu nad touto výstavou převzala Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Vernisáž výstavy Mezi krajinami začíná v pondělí 6. prosince v 16.30. Umělecké práce lze zhlédnout vždy v pondělí a ve středu do 18 hodin, o útercích a čtvrtcích do 17 hodin a v pátky  do 16 hodin.

Coganová se narodila roku 1974 v Jablonci nad Nisou. Vystudovala obor vychovatelství se specializací výtvarná výchova na Střední pedagogické škole v Litoměřicích /1992/. Dále studovala na Technické univerzitě v Liberci magisterský obor Učitelství pro 1. st. základní školy /2009/ a tamtéž Rozšiřující studium výtvarné výchovy pro   2. st. základní školy /2012/. Na Univerzitě Karlově v Praze absolvovala specializační studium poradenské služby v oblasti školní psychologie /2011/.

V současné době působí jako pedagog výtvarné výchovy na ZŠ Arbesova v Jablonci nad Nisou a je lektorkou výtvarné výchovy na Katedře výchov uměním Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem.

Ve své vlastní výtvarné práci se zaměřuje zejména v oblasti alternativní grafiky monotypie na vyjádření nejniternějšího prožitku, který koresponduje s okolní realitou. Vychází z ní, ale neopisuje ji. Posunuje a rozvádí ji v umělecké rovině dále a výše. Její práce s úžasnou výpovědní hodnotou jsou něžně hravé, rozjasněné, ale hned zas zádumčivé a ponuré, ale vždy v nesmírně kultivované barevnosti. Byť plné citu a vnitřního prožitku, vždy s pevným kompozičním řádem a jasnou koncepcí. Pracuje v cyklech, kde si může nejlépe ověřit nosnost svých témat. Již pátým rokem byla její díla komisionálně vybrána na mezinárodní přehlídku současného umění INTERSALON. V letošním roce prezentovala svou tvorbu na mezinárodním projektu MAŽIF 2021. Je členkou Asociace jihočeských výtvarníků.

Zúčastnila se řady kolektivních výstav - Praha, Turnov, Ústí n. L., Volary, Prachatice, Chomutov, Karlovy Vary, Jablonec n. N., Bratislava či italská Luca a uspořádala samostatnou výstavu v německém Passau, Liberci, Ústí nad Labem, Jablonci nad Nisou, Volarech, Chomutově, Plané nad Lužnicí, Karlových Varech, Teplicích atd.

Více informací se nalézá na webu https://www.sarkacoganova.org.

LK/Jan Mikulička