Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezi priority liberecké policie patří kyberkriminalita či eliminace drog. Řešit musí i bezpečnost silničního provozu a personální podstav

20. 02. 2020 | 12:03

Zvýšení počtu policistů, kyberkriminalita, eliminace drog i zvýšený dohled na bezpečnost silničního provozu. To patří mezi priority policie v Libereckém kraji pro letošní rok. Novinářům to dnes řekl krajský ředitel policie Vladislav Husák.

policieDokumentaceNehod
archivní foto

Nedostatek policistů je v Libereckém kraji několik let. Pracovních míst v kraji je 1393, k naplnění tohoto stavu na konci loňského roku chybělo 127 policistů. Podle Husáka tím, že kraj patří mezi menší, tak není snadné při tomto podstavu zajistit každodenní výkon služby. "My nemáme nikde žádné rezervy, na které bychom sáhli, a desetiprocentní neobsazenost pro nás znamená, že jsme skutečně na hraně toho, abychom zajistili kvalitně výkon služby," uvedl Husák. Podle něj to řeší sdružování služeb či přesčasy. Největší podstav je na Českolipsku, kde chybí 38 policistů. Získat nové policisty je problém, i když loni se o tuto práci ucházelo 173 lidí. Více než polovina z nich ale neprošla psychologickým vyšetřením.

Při odhalování trestné činnosti se chtějí policisté letos ve zvýšené míře zaměřit na kriminalitu v kyberprostoru. "Je to téma, které je pro nás bohužel velmi složitě uchopitelné, protože kyberprostor nemá žádné hranice," uvedl krajský ředitel. Problém je podle něj například získat informace ze zahraničí, když pachatelé využívají služeb sídlících mimo republiku. Loni policisté v kraji řešili skoro 500 případů spojených s kyberkriminalitou, z toho více než 200 z nich bylo porušování práv k ochranné známce. Policisté vyšetřovali i devět případů neoprávněného provozování hazardních her, šest vydírání a po čtyřech spojených se šířením pornografie a vyhrožováním.

Několik let mezi priority policistů v kraji patří drogové delikty, zaměřují se i na jejich držení v menším množství ve veřejném prostoru. "Před nějakým třemi čtyřmi lety jsme zaznamenávali možná desítky, maximálně kolem stovky, teď máme máme přes 2000 přestupků tohoto typu," uvedl Husák. Loni policisté řešili 2192 drogových přestupků, o 508 víc než v roce 2018. Na pokutách vybrali o polovinu více, skoro 1,7 milionu Kč.

Mezi priority v silniční dopravě budou stejně jako loni patřit kontroly, zda jsou řidiči a spolucestující připoutaní. Loni odhalili policisté 1170 takových přestupků. Nepřipoutaných bylo loni pět z 12 obětí dopravních nehod a zranění utrpělo dalších 72 lidí.

čtk