Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezinárodní festival Anifilm měl rekordní návštěvnost. Příští ročník nabídne jedno velké téma, zatím je ale tajné

12. 05. 2024 | 16:34

Rekordní návštěvnost měl 23. ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, který skončil dnes v Liberci. Šestidenní festival navštívilo zhruba 36.000 lidí, což je asi o 1000 více než při předchozím maximu vloni. Ředitel festivalu Tomáš Rychecký dnes ČTK řekl, že příští ročník bude mít jedno velké téma, zatím je ale tajné.

anifilm 24 4 438171302 950395770424869 6014858196495232844 n
Foto - zdroj: Facebook/Anifilm

"Myslím, že to bude divácká bomba, ale ještě to nechci prozradit. Ale bude se s tím pojit obrovské množství projekcí doprovodného programu, takže si myslím, že to možná přiláká spoustu dalších návštěvníků, kteří přijedou právě kvůli tomu tématu," řekl Rychecký.

Anifilm představuje to nejlepší, co vzniklo za poslední rok v domácí i zahraniční animační filmové tvorbě. Letos to byl sice 23. ročník, s Libercem je ale festival spojený teprve pátým rokem. Před tím se konal v Třeboni. "Myslím si, že lidé z Liberce už vzali festival za svůj, chodí na něj a chtějí se seznamovat i s tvůrci. Takže si myslím, že se s ním sžili a letos mám i poprvé pocit, že sem patříme plnohodnotně, že je to liberecký festival," uvedl ředitel Anifilmu.

Na první ročník po přestěhování do Liberce přišlo v roce 2020 zhruba 10.000 diváků. Každý další rok jich bylo více. Letošní počet považuje Rychecký za optimální. "Je to samozřejmě otázka kam až růst, ale já jsem úplně spokojený, když je to v takové velikosti, i co se hostů týče. Tím, že jsem aktivní a mám chuť se s každým setkat a pobavit, tak mně takový počet vyhovuje. Myslím, že ta trošku rodinná atmosféra tomu velice prospívá a je to akorát šité na velikost tohoto městu," dodal Rychecký.

Za nedostatek považuje, že pro některé filmy nestačí kapacita sálů, i když letos přibylo festivalových míst a nově se promítalo ve Vratislavicích nad Nisou i na výstavišti. "Je to taková výzva do budoucna snažit se tu kapacitu navýšit. Myslím, že to je jeden z úkolů do příštích let," řekl Rychecký. Jednat kvůli tomu budou podle něj s provozovatelem multikina v centru města a hodně si Rychecký slibuje i od velkých rekonstrukcí kina Varšavy a Lidových sadů, které by měly začít letos.

Reálnější podobu už také začíná mít dlouhodobý záměr na přeměnu části zámku, který je centrem dění Anifilmu, na takzvaný Dům animace. Koupi zámku od soukromého majitele by v červnu měli schvalovat liberečtí zastupitelé. "Velice vítáme plán města Liberec, že by zakoupil areál zámku," uvedl Rychecký. Pokud jednu z nejstarších staveb Liberce město skutečně koupí a nezmění své plány, část prostor zámku bude celoročně sloužit animaci a vzdělávání v tomto oboru.

I podle návštěvnosti tvůrčích dílen na Anifilmu Rychecký míní, že o Dům animace bude velký zájem a že do budoucna by kreativní průmysl mohl v Libereckém kraji zakořenit. "Takovou první vlaštovkou je nový obor animace, který otevírá jedna střední odborná škola v Liberci. Od září ho bude studovat osm studentů a studentek," dodal.

čtk