Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizace Severočeského muzea pokračuje. První návštěvníci sem zavítají na podzim příštího roku 

10. 11. 2019 | 13:36

V hlavní budově Severočeského muzea v Liberci i nadále pokračují stavební práce. Po výstavbě a doplnění expozic by první návštěvníci mohli zavítat do muzea na podzim roku 2020. Celkové výdaje na modernizaci dosahují 143 milionů korun. Podíl Libereckého kraje činí 53,5 milionu.

muzeumLBUvnitrMad
Foto: Mad

Tak rozsáhlý projekt, jakým bezesporu modernizace Severočeského muzea je, s sebou vždy nese jistá rizika a úskalí. Jsem přesto ráda, že i po nezbytném navýšení finančních prostředků, se hlavně díky úsilí lidí, kteří se na projektu podílí, blížíme k dokončení. Nyní jsme uzavřeli veřejné zakázky na restaurování fotografií, pohlednic a plakátů. Dále probíhají výběrová řízení na restaurování skla a textilu. Po dokončení výběrového řízení postupně Liberecký kraj uzavře smlouvy s jednotlivými restaurátory, kterým předá sbírkové předměty k obnově. A to už budeme jen krůček od toho, abychom uvítali v budově muzea první návštěvníky,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Úprav se dočkají rozvody elektřiny, klimatizace v celé budově či zabezpečovací a požární systém. Kompletní rekonstrukci čeká venkovní schodiště a podlahy ve velkém výstavním sále. Objekt bude bezbariérově přístupný díky novému výtahu. Renovací včetně leštění projdou teracové podlahy.

Všechny stavební práce jsou v celkové hodnotě 95,6 milionu korun. Muzeum bude mít také zcela novou expozici. Ve výstavních sálech vznikají nové vestavby, s dodavatelem interiéru nyní kraj řeší detaily nových vitrín a restaurátoři dokončují restaurování sbírkových předmětů,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Jedná se například o funkční hodinový stroj věžních hodin, který bude ve vstupním oktagonu, dřevěný vstupní portál a vybraný nábytek, dřevěné sochy, historické plakáty nebo kompletně zrestaurovaný necesér maršála Radeckého a jeho cestovní WC. Návštěvníci muzea se mohou těšit i na novou přírodovědnou expozici s hlasy ptáků či stopami zvířat. Výstava bude nová, interaktivní a výchovná.

Cenu kompletní modernizace odhaduje Liberecký kraj na 143 milionů korun. Z toho dotace může činit maximálně 89,5 milionu. Podíl Libereckého kraje dosáhne 53,5 milionu korun. Navýšení výdajů oproti původnímu předpokladu necelých sta milionů způsobily nejen rostoucí ceny prací a materiálu, ale také nepředvídatelné okolnosti během stavebních prací. Původní vysoutěžená cena na stavební práce byla 66,96 milionu korun bez DPH. Cena díla po připočtení víceprací a odečtení hodnoty méněprací je po dodatcích 79 milionů korun bez DPH. Což představuje nárůst o 18 %.

Od roku 2011 realizuje v Severočeském muzeu Liberecký kraj již třetí projekt obnovy. „Do roku 2022 dosáhne investice v Severočeském muzeu v Liberci již celkem 158 milionů korun. Z evropských fondů a státního rozpočtu České republiky předpokládáme dotaci ve výši 102,4 milionu korun a podíl Libereckého kraje bude 55,6 milionu. V oblasti kultury jde o ojedinělou investici,“ uzavřela Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

LK/Filip Trdla