Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na návštěvníky liberecké iQLandie čeká dezinfekce i nové exponáty. Po nucené pauze se otevře v červnu

30. 05. 2020 | 13:35

K důkladné dezinfekci areálu i úpravám prostor využili nucené koronavirové pauzy v libereckém zábavním a vzdělávacím centru iQLandia. Připravili i nové exponáty, některé naopak museli z hygienických důvodů odstranit. Pro návštěvníky jsou všude stojany s dezinfekcí, na recepci odděluje pracovníky od hostů stěna z plexiskla, areál se každou noc dezinfikuje aerosolem.

IQHvězdný kolotoč v iQLANDII
archivní foto

Nastavili jsme i režim pravidelné dezinfekce exponátů, řekl ČTK ředitel centra Pavel Coufal. Od 1. června se otevře iQPark určený mladším dětem, 5. června iQLandia.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v Česku vybudovány za přispění evropských peněz. Zhruba 90 procent příjmů tvoří vstupné, opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií připravilo centrumpodle Coufala jen za duben a květen o deset milionů korun, na zajištění provozu do konce roku bude areál potřebovat zhruba 12 milionů korun. "Jednáme o půjčce v rámci programu COVID," řekl. Se zajištěním mezd pomohl podle ředitele program ANTIVIRUS, i tak ale centrum polovinu ze svých 150 lidí muselo propustit.

archivní foto

Koronavirová pauza dala ale pracovníkům science centra čas připravit nejen nové exponáty, ale také nové programy, které už v nabídce iQLandie zůstanou. "Nově nabízíme třeba zážitkové dny, což jsou jednodenní programy. Každý den je na jiné téma - jeden den je třeba raketový den, druhý den chemická laborka, fyzikální laborka, 3D tisk a podobně. Je to něco jako příměstský tábor, ale dítě může přijít třeba jen na jeden den," řekl Coufal. Centrum také na prázdniny připravilo příměstské tábory, které dřív nedělalo. "Je o ně velký zájem, stejně jako o novinku 'neděle v iQLandii bez rodičů'," doplnil ředitel centra.

IQLandia je po Zoologické zahradě v Liberci, druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů, planetárium ve střešní kopuli a také špičkově vybavené laboratoře. Zhruba pětinu návštěvníků tvoří cizinci, hlavně z Německa a Polska. "Téměř třetinu návštěvníků tvoří školy, každá pátá je z Německa nebo Polska, jezdí k nám školní výpravy až z Drážďan, programy máme proto i v němčině, polštině a angličtině," dodal Coufal.

čtk