Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náročná rekonstrukce skončila. V Liberci dnes s předstihem otevřeli silnici na Ještěd

18. 06. 2021 | 15:59

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci dnes s předstihem pro dopravu otevřeli zrekonstruovanou silnici z Horního Hanychova na Ještěd. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Uzavřená byla silnice od začátku dubna, a na Ještěd se tak dalo autem dojet jen z druhé strany, od Liberce byl vrchol dostupný jen pro pěší nebo lanovkou. Rekonstrukce stála 84 milionů korun, Liberecký kraj už připravuje druhou etapu z Výpřeže po odbočku na Křižany, která ale přijde bezmála na dvojnásobek.

silnic (1)
Foto: LK

Práce na rekonstrukci frekventované komunikace začaly loni v červenci, na zimu je stavbaři přerušili a znovu se na stavbu vrátili v dubnu. "Jsem rád, že tři kilometry dlouhý úsek z Výpřeže do Horního Hanychova je již dokončen a řidiči jej mohou znovu používat. Stavba je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu," doplnil náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Foto: LK Silnici z Liberce směrem na Ještěd sice dělníci opravili v roce 2008 před lyžařským šampionátem, tehdy ale jen odfrézovali horní vrstvy vozovky a položili nový asfalt. "Zásadnější obnova se tehdy nedělala. Silnice byla v takovém stavu, že reálně hrozilo, že by v nejbližších letech mohlo dojít k jejímu sesuvu, protože je ve strmém svahu," doplnil Sviták. Tentokrát stavbaři nejenže odstranili horní vrstvy asfaltu, ale upravili také podloží. Silnice má nový odvodňovací systém, přibyly i nové opěrné zdi a svodidla.

Foto: LKPo dobu rekonstrukce musela být silnice pro dopravu zcela uzavřená. Nechat ji otevřenou nebylo podle Svitáka kvůli rozsahu stavebních prací možné. U další etapy, kdy se bude pracovat na úseku od Výpřeže po odbočku na Křižany, tomu ale bude jinak. "V tomto případě už ale nebudeme chtít povolit několikaměsíční kompletní uzavírku jako při první části rekonstrukce. Budeme proto požadovat po dodavateli a krajské správě silnic, aby oprava probíhala pouze za částečného omezení provozu," uvedl hejtmanův náměstek.

Podle projektantů přijde druhá etapa na bezmála 143 milionů korun, z toho zhruba 40 milionů žádá kraj z evropských fondů.

čtk