Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nároží liberecké radnice zdobí opět hlava od výtvarníka Trpáka, tentokrát je svítící

22. 09. 2022 | 19:17

Po pěti letech zdobí nároží historické radnice v Liberci umělecké dílo od českobudějovického výtvarníka Michala Trpáka. Opět jde o "hlavu", ale tentokrát svítící. Je to dílo na pomezí designu a užitného umění, řekla dnes ČTK při instalaci Jitka Mrázková, která díla pro Galerii pod širým nebem v Liberci vybírá.

sochanamesti1červená
Foto: Artur Irma

"Je to lampa, která připomíná figuru a má svítivou hlavu," uvedla Mrázková. Dílo se jmenuje Pan Červený. Vysoké je přes čtyři metry, kdy na červeném ocelovém stožáru je vytvarovaná hlava ze skla. Na nároží zůstane zhruba rok.

Trpák toto dílo v minulosti už vystavoval v Temelíně na výstavě Umění ve městě a také před 3D tištěným domem zvaným Prvok. Zapůjčit Pana Červeného do Liberce ho napadlo, když ho oslovila Mrázková. "Vzpomněl jsem si na to, že tady byla hlava, tak jsem říkal: Mám takovou menší, ale svítící hlavu, tak že bychom na tu hlavu navázali další hlavou," řekl ČTK Trpák. Od června 2016 měl zhruba rok na nároží liberecké radnice dílo nazvané V-myšlení, což byla čtyři metry vysoká a pět tun vážící dutá hlava z betonu s průzory z lahví od vína.

Foto: Artur IrmaUmělecká díla různých autorů se na nároží u radnice v horním centru stotisícového města střídají od roku 2005, obvykle tam jsou vystavená rok. První byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové v roce 2005 a naposledy tam byl Quo vadis, plastika trabantu na čtyřech lidských nohou od výtvarníka Davida Černého. "Smyslem galerie pod širým nebem je každý rok dávat něco jiného, dávat příležitost novým i zavedeným umělcům a vždy vybrat něco zajímavého," řekla Mrázková. Pan Červený podle ní do této koncepce zapadá. "Nic podobného ještě před radnicí nebylo," řekla.

Díla před radnicí ale nevzbuzují jen obdiv, ale i odmítavé reakce. "Jsme si vědomi toho, že vzbuzují kontroverzi. Nikdy se to nebude líbit všem," dodala Mrázková. Odlišné reakce na své dílo očekává i Trpák. "Beru to tak, když to budí emoce, tak je to dobře, a ani úplně nevadí, když nejsou pozitivní. Ve chvíli, kdy to lidi provokuje k tomu, aby to komentovali, tak je to fajn," řekl.

Foto: Artur Irmačtk