Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nedostatek pitné vody nad Kateřinkami a kolem Horské ulice chce Liberec řešit vrty, výhledově vodojemem 

22. 10. 2019 | 11:45

Dlouhodobý nedostatek pitné vody pro Kateřinky chce liberecká radnice vyřešit vybudováním dvou vrtů s odběrnými stanicemi, náklady se odhadují na milion korun. Lidé by si vodu ze zásobníků čerpali ručně a odnášeli domů. Náměstek primátora Jiří Šolc (SLK) novinářům řekl, že vybudovat vodovod v této okrajové části města pro několik desítek domácností není možné. "Protože tam je zástavba velmi roztroušená, je tam skála, velké převýšení," dodal.

VodaTechnolofieUpravnaCharousek
ilustrační foto Pavel Charousek

Město má vytipované dvě lokality, kde by mohly být dostatečně bohaté zdroje pitné vody. "Měření nám potvrdilo, že na těchto dvou místech by přítomnost vody měla být natolik velká, že bychom tam tyto dislokované stanice mohli umístit," uvedl Šolc. Podle něj jsou ale výsledky měření zatím pouze orientační, potvrdit je ještě musí hydrogeologický posudek. Pokud se předpoklad naplní, město zažádá o dotaci Státní fond životního prostředí. Vybudování jedné stanice si vyžádá asi půl milionu korun. "Pokud se to povede, tak by v roce 2020 občané Kateřinek měli mít možnost si kdykoliv dojít pro pitnou vodu, která bude mít garantovanou kvalitu a bude v neomezeném množství," řekl náměstek.

Nedostatek vody v Kateřinkách trápí obyvatele delší dobu, vody ve studních jim ubývá. "Domácností, které s tím mají skutečně neřešitelný problém, protože jim vysychají studny a nemají, kde vodu vzít, je přibližně 30," uvedl Šolc. Předpokládá ale, že možnost načerpat vodu ze zásobníků využije více domácností. "Abychom zamezili plýtvání, zavedeme elektronickou registraci. Abychom věděli, kdo si kolik vzal. Ale to množství pro běžnou potřebu nebudeme nijak omezovat," dodal náměstek.

V krajském městě jsou problémy s dostatkem vody i v oblasti nad Kateřinkami, v části Ruprechtic kolem Horské ulice. Kapacita vodovodní sítě tam je nedostatečná. "Stávající přečerpávací stanice je na hranici životnosti, protože se na ni připojilo tolik domácností, že to nestačí. Takže jediným možným řešením, které se slibuje už 20 let, je nový vodojem pro celou oblast," řekla již dříve ČTK Zuzana Tachovská, která bydlí v ulici U Slunečních lázní. Podle Šolce by nový vodojem chtěli postavit příští rok. Náklady radnice odhaduje na 40 milionů korun, část chce město zaplatit z evropské dotace, o kterou bude žádat.

čtk