Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nemocnice v Liberci a Jablonci spojí v prosinci pohotovost ORL, i když lékaři protest zruší

01. 12. 2023 | 10:55

Spojenou pohotovost ušního, nosního a krčního oddělení (ORL) budou mít od sebe deset kilometrů vzdálené nemocnice v Liberci a Jablonci po celý prosinec, i když lékaři od svého protestu ustoupí. Toto opatření s jejich výpovědmi z přesčasové práce souviselo jen částečně. Problém se zajištěním služeb pohotovosti je dlouhodobý, řekl dnes ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář.

dítě krk investigation-2458539 1280
Ilustrační foto

Pro libereckou nemocnici je ORL oddělením, kde má největší problém s dodržováním zákonného počtu hodin přesčasové práce. "Vnímáme ten problém celokrajsky a nemáme v tuto chvíli dostatek odborníků, které bychom mohli do služeb postavit. Takže pokud bychom měli dodržovat zákoník práce na oddělení ORL, tak nebudeme schopni postavit služby. Už v tuto chvíli nám pomáhá celá řada externích ambulantních specialistů," řekl již dříve novinářům lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Tomáš Roubíček.

Pohotovosti ORL v nemocnicích v Liberci a Jablonci jsou poslední fungující v kraji. Na jejím společném zajištění se nemocnice domluvily zatím do konce letošního roku s tím, že ve všedních dnech bude fungovat mezi 17:00 až 7:00 a o svátcích, sobotách a nedělích mezi 10:00 až 7:00. "V praxi to bude probíhat tak, že v posledním měsíci v letošním roce bude pohotovost na ORL zajišťovat buď liberecká, anebo jablonecká nemocnice," řekl Řičář. V Liberci bude pohotovost v prosinci 20 dnů a v Jablonci 11 dnů.

Na základě čtvrtečního jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) je možné, že lékaři svůj protest v prosinci odvolají. Čekají, až premiérem předložená nabídka spočívající v uvolnění 9,8 miliardy Kč na nárůst platů bude potvrzená písemně. Pro KNL provozující nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu by se tím ale nic změnit nemělo. Řičář dnes ČTK potvrdil, že mají i za současného stavu zajištěný prosincový provoz jak v akutní, tak i plánované péči. Z 520 lékařů KNL se k protestu aktivně připojilo zhruba 50.

Z dalších nemocnic v Libereckém kraji hrozí omezení plánovaných výkonů v jediné, a to v městské v Jablonci nad Nisou. Tam se do protestu zapojilo 45 ze 140 lékařů, tedy skoro třetina. "Akutní péče bude zajištěna, plánovaná bude do určité míry omezena. To znamená, že v týdnu před svátky bude minimum plánovaných výkonů," řekl ČTK ředitel nemocnice Vít Němeček před čtvrtečním jednáním lékařů s premiérem. Po jeho skončení dodal, že zatím nedokáže odhadnout, jak budou schopni počet nyní plánovaných výkonů zvýšit, pokud lékaři výpovědi z přesčasů stáhnou. "Bude na to krátká doba," řekl. Nestačí totiž jen pacientům zavolat, zda se mohou na neakutní zákrok dostavit. "Musejí před tím podstoupit předoperační vyšetření, což taky nějakou dobu trvá," dodal Němeček.

čtk