Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová fundus kamera umožňuje diabetologům v liberecké nemocnici vyšetřovat oční pozadí

14. 11. 2023 | 8:26

Na 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V České republice žije s touto nemocí více než jeden milion lidí. Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány. Jednou z častých komplikací diabetu je postižení očí. Pravidelným vyšetřením očního pozadí je nicméně možné detekovat již minimální změny na sítnici a včasným ošetřením pak zabránit vážnému poškození zraku. S diagnostikou zraku pacientům v liberecké nemocnici nově pomáhá i přístroj zvaný fundus kamera.

fundus kamera okIMG 8782small
Fundus kamera, foto: KNL

MUDr. Jindra Vejrychová, primářka diabetologie a vedoucí diabetologického centra, vysvětluje: „Dosud u nás oční pozadí diabetologové nevyšetřovali, vyšetřovali jej pouze specialisté, tedy oční lékaři. Tato metoda byla nicméně nově schválena i pro diabetologická pracoviště, naše nemocnice proto tuto fundus kameru zakoupila a na diabetologii začínáme oční pozadí nově vyšetřovat u našich diabetologických pacientů 1. i 2. typu. Zároveň chceme tuto službu nabídnout i praktickým lékařům, kteří mají obrovské množství pacientů s diabetem 2. typu v péči. Toto vyšetření totiž, na rozdíl od klasického vyšetření očního pozadí, probíhá bez mydriázy (pozn.: rozšíření zorničky pomocí rozkapání oka). Pacient jenom přiloží hlavu ke kameře a ta vyfotí oční pozadí bez toho, aby se oko rozkapávalo. Pacient tedy přijde a za deset minut v pořádku odchází a může třeba řídit auto.“

Snímek sítnice oka vyhodnotí umělá inteligence. Kamera oko pacienta vyfotí a AI by následně měla být schopna rozpoznat počínající změny, které souvisí s retinopatií, tedy postižení oka u diabetu. Následně umělá inteligence vyhodnotí, zda jsou již u pacienta známky retinopatie a dle výsledku je pak pacient buď objednán na další kontrolu za rok anebo odeslán k očnímu lékaři.

Primářka Vejrychová doplňuje, že „tato vyšetření se dělají preventivně u většiny diabetických pacientů. Cílem provádění tohoto vyšetření na diabetologii je odfiltrování velké části pacientů, kteří nemají žádné známky retinopatie, od očních lékařů. Vyšetření je jednoduché, bezbolestné, rychlé a jednou ročně plně hrazené ze zdravotního pojištění. Čekací doby jsou u nás nyní minimální, pacient se sám objedná přes internet na termín, který mu vyhovuje. Pokud se jedná o našeho pacienta, doporučení nepotřebuje. Pokud ho posílá praktik či diabetolog mimo naši nemocnici, potřebuje žádanku. Od nás pak pacient odchází zhruba za 15 minut s výsledkem.

Další novinkou je to že liberecká diabetologie chystá rozsáhlý vzdělávací program pro pacienty s nově diagnostikovaným diabetem. Ten pomůže nemocným rozpoznat veškeré záludnosti choroby a seznámí je s možnostmi monitorace glykémií a současnou moderní léčbou.

Doufáme, že těmito kroky pomůžeme i my zvýšit kvalitu péče o pacienty s diabetes mellitus a tím přispějeme ke snížení rizika výskytu komplikací této závažné nemoci.“

Fundus kamera, foto: KNLCo je fundus kamera?

• Je to přístroj na vyšetření očního pozadí bez rozkapání oka.

• Přístroj vyfotí oční pozadí obou očí a umělá inteligence vyhodnotí změny, které by mohly souviset s diabetickou retinopatií, což je postižení oka při cukrovce.

Kdy se vyšetření provádí?

• Vyšetření očního pozadí by měli preventivně jednou ročně podstoupit všichni diabetici.

• Pokud již má pacient známou diabetickou retinopatii, je nadále veden očním lékařem, který určuje četnost kontrol očního pozadí.

• Vyšetření indikuje lékař, který má diabetika v péči. Nejčastěji je to praktický lékař nebo diabetolog, méně často endokrinolog.

• Na vyšetření lékař vystaví žádanku s informací, že žádá o vyšetření očního pozadí fundus kamerou a uvede typ diabetes mellitus.

Jak probíhá samotné vyšetření?

• Pacient v přístroji položí bradu a čelo na určené místo, dívá se před sebe do kamery a uvidí světelný bod.

• Kamera si sama nastaví parametry měření a vyfotí u každého oka jeden snímek.

• Snímky jsou pak odeslány k vyhodnocení.

• Výsledek vyšetření je dostupný ihned – pozitivní nebo negativní.

• Tento výsledek bude odeslán žádajícímu lékaři, který v případě pozitivity odešle pacienta k očnímu specialistovi k podrobnějšímu vyšetření očního pozadí již s rozkapáním očí.

• Vše trvá asi 10 minut a není potřeba žádná příprava.

Kdy nelze vyšetření provést?

• V případě pokročilé katarakty – šedého zákalu oční čočky.

Jak se na vyšetření objednat?

• Klikněte na objednací kalendář, kde zadáte jméno, telefonní číslo mobilního telefonu a emailovou adresu:

– vyberete si vyhovující den a čas v kalendáři,

– informace o termínu objednání Vám přijde emailem ihned,

– 3 dny před vyšetřením obdržíte SMS připomínku.

Co s sebou přinést na vyšetření?

• Kartičku zdravotní pojišťovny.

• Žádanku na vyšetření očního pozadí.

Kde se vyšetření provádí?

• Vyšetření se provádí v KNL a.s., budova B 5. patro, čekárna je před diabetologickou ambulancí (chodba směr kardiologie 5A)

Světový den diabetu

Objevitel inzulínu Sir Frederick Grant Banting se narodil 14.11.1891. Na jeho počest v roce 1991 Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila 14.11. Světovým dnem diabetu. Tento den má připomenout všem, že diabetes mellitus – cukrovka je velmi nebezpečné onemocnění, které má závažné dopady na zdraví a osud pacientů.

Hlavním znakem nemoci je neschopnost organismu zpracovávat cukr. Projevuje se hyperglykémií, vysokou hladinou krevního cukru a jeho vylučováním do moči. Proto má pacient větší žízeň, více močí, hubne. Onemocnění ale může běžet i mnoho let bez příznaků a projeví se až pozdními komplikacemi. Nedostatečně kontrolovaný diabetes je spojen s vysokým rizikem postižení očí, ledvin, nervů, pojivové tkáně, kůže a cév. Ve svém důsledku pak může způsobit slepotu, selhání ledvin, vředy na dolních končetinách a amputace či urychlit kornatění tepen – aterosklerózu a vysokým rizikem mrtvice nebo infarktu myokardu.

V České republice v současné době touto nemocí trpí více než 1 000 000 obyvatel. Každý rok se nejméně 110 000 lidí dozví, že mají diabetes mellitus, a dalších 300 000 o své diagnóze zatím neví. 85 % pacientů onemocní diabetem 2. typu, 6,5 % diabetem 1. typu, 7,4 % má prediabetes, zbývající pak sekundární diabetes. Náklady na léčbu diabetu, a zvláště pak jeho komplikací spotřebují v České republice až 20 % veškerých nákladů na zdravotnictví.

Diabetes mellitus 2. typu je onemocnění, které je sice geneticky vázané, ale z velké míry souvisí se životním stylem. Správnými stravovacími návyky, pohybem, udržením si optimální hmotnosti mohou i lidé ve vysokém riziku manifestace diabetes mellitus ovlivnit, kdy se u nich nemoc projeví a jaké pro ně bude mít zdravotní důsledky. Oproti tomu diabetes mellitus 1. typu postihuje častěji děti a mladší osoby, není ovšem vyloučen i ve starším věku. Důvod vzniku této nemoci není zcela jasný. Je pro ni charakteristické, že se v těle nevyrábí dostatek inzulínu, proto jsou pacienti celoživotně závislí na jeho dodávání.

Diabetes mellitus je závažné onemocnění a je třeba zjistit včas jeho přítomnost a správně jej léčit, aby nedošlo k rozvoji komplikací, které pak nemocnému mohou velmi znepříjemnit či i zkrátit život. Je velmi důležité, aby pacienti o své nemoci věděli co nejvíce, pravidelně si kontrolovali hladinu krevního cukru, dodržovali dietu, užívali doporučené léky a dostatečně se hýbali. Diabetolog nebo praktický lékař pak pomocí krevních testů kontroluje, zda je onemocnění stabilizované a zda se neobjevují první známky možného škození ledvin.

TZ KNL/Václav Řičář