Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová zahradní čtvrť na Kunratické dostává zelenou. Developer souhlasil a město získá vysoký bonus ve veřejném prostoru

13. 10. 2021 | 14:34

Nová městská čtvrť na Kunratické na okraji Liberce dostala zelenou, oznámil na dnešní tiskové konferenci náměstek libereckého primátora pro technickou správu Jiří Šolc (za SLK). Liberecká městská rada projednala plánovací smlouvu,  která se týká stavby s názvem Obytný soubor Kunratická. Developer je součástí místního stavebního giganta - společnosti SYNER Group.

kunratickáSMLorez
Radnice dodala tento "pocitový obrázek". Nové zahradní město bude zelené v mracích zeleně... Foto: SML

Liberec se domluvil na podmínkách spolupráce s developerem nové čtvrti na okraji města u sídliště Kunratická, jejíž výstavba si vyžádá kolem tří miliard korun. Takzvanou plánovací smlouvu musí ještě schválit zastupitelé. Na rozvoj tohoto území, kde by mělo vyrůst až 650 bytů, by měl developer ze skupiny Syner Group vydat 65 milionů korun.           čtk

V lokalitě na periférii krajského města po etapách vznikne ucelená čtvrť, kde budou byty, služby, mateřská školka i dům s pečovatelskou službou.

„Mnoho změn ocení i místní obyvatelé, neboť zde například bude vybudován bezpečný chodník od sídliště až do této lokality a lesní cesta až k pivovaru Vendelín, přes potok bude most, a tak každý, kdo bude chtít jít bezpečně pěšky, má krásnou možnost,“ komentuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Dále vznikne prodloužení ulice Hrabětická s napojením na stávající kruhový  objezd, nové veřejné osvětlení a další stavby za stovky milionů. Plánovací smlouvu bude projednávat říjnové zastupitelstvo. „Je to asi největší soukromá investice ve městě, přibližně tři miliardy korun, vznikne mnoho nových bytů, mám z toho radost. Připravit takto složitou smlouvu nebylo jednoduché a děkuji všem, kteří se na tom podíleli,“ doplnil náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc s odkazem na reference investora, jenž dostatečně předvedl svůj vztah k městu na oceňovaném bytovém komplexu Park Masarykova, kde pro veřejnost zkultivoval pás zeleně s vodními prvky a předal jej do užívání Liberečanům.

Vedení města na tiskové konferenci zdůraznilo, že se díky vstřícnosti protistrany povedlo vyjednat další vysoký bonus ve veřejném prostoru nejen pro budoucí obyvatele této lokality, ale i pro celý Liberec. Celkem zhruba za 65 milionů korun. "Získáme tam nejen nové prostory pro mateřskou školku s kapacitou přes 80 dětí a nové komunikace, ale i hodnotnější povrchy, respektive kvalitnější materiály, které pro jejich výstavbu investor musí použít. Ale také podzemí kontejnery a bohatší zeleň. Počítá se s řadou herních míst a prvků i s uměleckým dílem, které dá veřejnému prostoru další dimenzi,“ vypočetl náměstek Šolc.

vizualizace

Podle ČTK developer plánuje, že v nové čtvrti postaví skoro 650 bytů, obchody i dům s pečovatelskou službou s kapacitou 60 lůžek. Počítá i s vytvořením ploch pro volnočasové aktivity, což by mělo být dětské hřiště, hřiště na míčové sporty a workoutová stezka. Odhadem by v nové čtvrti mohlo bydlet kolem 1600 lidí. "Je to asi největší soukromá investice ve městě, přibližně tři miliardy korun," konstatoval pro ČTK Šolc.

Za sídlištěm Kunratická ve směru na Jablonec nad Nisou podél silnice 14 chce developer začít stavět v létě příštího roku a mít hotovo do konce roku 2030.                         

LB/Jana Kodymová, uba, čtk