Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové středisko podpůrné péče v liberecké nemocnici má zlepšit duševní či duchovní pomoc pacientům

28. 01. 2020 | 13:25

Liberecká krajská nemocnice má od ledna středisko podpůrné péče. Od jeho vytvoření si slibuje zlepšení pomoci pacientům, kteří potřebují duševní či duchovní podporu. Středisko by mělo umožnit více propojit aktivity, které dosud nemocnice v tomto směru nabízela.

Nemocnice Liberec, foto  Artur Irma
Nemocnice Liberec, foto Artur Irma

Sdružuje v sobě dobrovolnické centrum Dobromysl, kaplany, canisterapii i takzvanou krizovou intervenci pacientům a jejich blízkým. Cílem je také poskytnout tuto péči všem nemocničním oddělením, řekla dnes novinářům koordinátorka střediska Jolana Strnadová.

"Protože v minulosti to bylo tak, že kaplan byl jen pro oddělení následné péče. Čas ukázal, že potřeba je i na jiných odděleních. Stejně tak je to u canisterapie a krizových intervencí," uvedla Strnadová. V nemocnici pacientům i nemocničnímu personálu poskytuje Strnadová pomoc při řešení závažných osobních problémů. Z její zkušenosti plyne, že spolupráce v nezdravotnické péči je potřebná. "Není úplně ojedinělé, že jdu v rámci své práce za pacientem a dostaneme se k tomu, že by uvítal i návštěvu nemocničního kaplana," uvedla Strnadová.

Nemocnice využívá služeb tří kaplanů, Filip Susa za pacienty dochází od roku 2015. Věřící podle něj tvoří asi jen desetinu těch, s nimiž mluví. "Když člověk onemocní, tak se mu některá z jeho hodnot či důležitých věcí sesype, a pak hledá nějakou oporu," uvedl Susa. Při setkání s pacienty hlavně naslouchá. "Jde o podporu v jeho hodnotách, aby si je třeba uvědomil. Není to o tom, že bych chtěl vnášet víru," uvedl kaplan.

Důležitou roli v nezdravotnické péči v nemocnici mají dobrovolníci, působí tu 12. rokem. V Dobromyslu jich je 44, z toho 20 aktivních. Ročně s pacienty stráví skoro 900 hodin. "Snažíme se, aby pacient měl možnost i vřelého přijetí, objetí v místě sterilní nemocnice, kdy je téměř ve strachu, neví co bude, nebude, jaká budou vyšetření. Snažíme se vnést trochu civilního prostředí, toho, co zná," uvedla koordinátorka Dobromyslu Václava Fotrová. Už čtyři roky dobrovolníka dělá Petr Výboch. "Hlavně se snažím v lidech posílit jejich naděje do budoucna. To si myslím, že je hodně důležité pro ně, aby měli nějakou vizi, něco před sebou," uvedl.

V KNL začali významně pomáhat v léčbě hospitalizovaných pacientů tito zvářecí terapeuti. Foto: FB KNL.

Na některé pacienty nejlépe působí terapie využívající kontaktu se psy či kočkami. "Když to zvíře přijde za pacientem, cítíte ten rozdíl. Rozbije se stereotyp nemocnice," uvedla Petra Konečná, která v Liberci poskytuje canisterapii a felinoterapii. Strnadová i ostatní, kteří v Liberci poskytují duševní péči, za největší bonus považují čas, který mohou pacientům věnovat. "Protože čas v těchto situacích je velmi důležitý, a to lékař, který potřebuje jít od ambulancí, na sál a věnovat se dalším pacientům, v tu danou chvíli nemá. Já si ten čas mohou udělat a poskytnout tomu člověku, co potřebuje v danu chvíli," dodala Strnadová.

čtk