Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novinkou adventu v Liberci bude ruské kolo vysoké 25 metrů, jízdné vyjde na stokorunu

02. 11. 2019 | 10:18

Ruské kolo vysoké 25 metrů bude novinkou letošní adventní doby ve stotisícovém Liberci. Vévodit bude hlavnímu náměstí a nabídne tak před Vánoci ten správný nadhled. Jeho 18 kabinek pojme 72 lidí, kteří se budou moci podívat shora i na vánoční strom. Bude tradičně kvůli stabilitě a bezpečnosti jen čtrnáctimetrový, informovala dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

ruskéKOloLB
Foto: MML

Foto: MML/googleSymbolem letošních Vánoc v Liberci bude jedle bělokorá, která zatím stále roste na pozemku v Šimáčkově ulici. "Na náměstí bude dopravena 19. listopadu a slavnostní rozsvícení proběhne v neděli 24. listopadu v 16:15. Vánoční jedle bude náměstí u radnice zdobit do 7. ledna roku 2020. Ozdobena bude téměř 80 výtvory dětí z libereckých základních i mateřských škol, na špici stromu zazáří 70centimetrová Ochranovská hvězda a 20 menších bude na vánočním stromě," popsala strom mluvčí radnice.

Chybět nebudou tradiční adventní trhy, které od 30. listopadu do 23. prosince nabídnou 36 stánků s vánočním zbožím a občerstvením. Po celý advent bude na náměstí skleněný betlém. "Na nádvoří historické budovy radnice bude už počtrnácté oblíbený Strom přání, na který mohou děti i dospělí zavěsit kartičku se svým přáním nebo vzkazem Ježíškovi," řekla Kodymová. Z lístků pak v lednu vylosuje vedení města zhruba 30 šťastlivců, kterým přání splní.

Tradiční součástí adventu v Liberci je tematická výstava prací dětí z mateřských škol v budově radnice, která se uskuteční už podvacáté. Připravený je od 30. listopadu kulturní program plný koncertů, divadelních a tanečních vystoupení nejen na náměstí, ale také v obřadní síni radnice a nedalekém kostele sv. Antonína Velikého. Představí se třeba Pohromadě na přehradě nebo Grizllies. Těšit se mohou návštěvníci na americký gospel v podání uskupení Lee Davidson Quartet nebo na vystoupení Karel Gott Cover.

čtk

Foto: MML