Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novou ředitelkou Šaldova divadla se stane vedoucí opery Linda Hejlová Keprtová

04. 05. 2022 | 17:09

Novou ředitelkou třísouborového Šaldova divadla v Liberci se stane od 1. července osmatřicetiletá režisérka a dramaturgyně Linda Hejlová Keprtová, jež je v tomto divadle uměleckou vedoucí opery. Od nové divadelní sezony nahradí v roli ředitelky po sedmi letech Jarmilu Levko (Starostové pro Liberecký kraj / STAN), která je od poloviny února poslankyní. O výběru nové ředitelky dnes novináře informoval náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

hejlova 355 big
Linda Hejlová Keprtová, foto - zdroj: www.saldovo-divadlo.cz

Konkurzu se zúčastnilo osm kandidátů, podle Langra se na výběru Hejlové Keprtové jednomyslně shodla výběrová komise i radní města. Hejlová Keprtová jim představila detailní plán na řízení divadla i konkrétní tým lidí, o něž se chce opírat. "Na jedné straně bude kontinuita toho skvělého uměleckého směřování posledních let, na druhé si jasně uvědomuje i slabé stránky, tedy především návštěvnickou krizi, nutnost moderního marketingu i flexibilní obchodní politiky a potřebu přivést k divadlu více mladých lidí," uvedl Langr.

Vedoucí činohry divadla zůstane Kateřina Dušková, vedoucí baletu Marika Mikanová a novým vedoucím opery bude Karol Kevický, který Hejlovou Keprtovou v této funkcí dočasně nahradil už v době, kdy byla na mateřské dovolené.

Pro novou ředitelku je liberecké divadlo domovskou scénou od roku 2016. "Já jsem si řekla, že bych strašně nerada, aby divadlo padlo do cizích rukou, pokud mohu být takto pyšná. A chtěla jsem, aby divadlo pokračovalo v té započaté cestě, v té započaté myšlence, protože té myšlence fandím a především té myšlence věřím. Proto jsem přišla na konkurz," řekla dnes novinářům Hejlová Keprtová.

Zaměřit se chce na vyváženou dramaturgii, nutné je podle ní také restartovat po době covidové dlouhodobé plánování, vybudovat chce tradici divadelní přehlídky a změnit marketingovou podobu divadla. "Ráda bych, aby divadlo mělo každou sezonu svůj příběh, aby divadlo mělo jednotnou marketingovou podobu vždycky pro tu danou sezonu, a ráda bych vytvořila, teď to bude znít nadneseně, módní značku," uvedla.

Ve funkci ředitelky bude jen dočasně, a to po dobu, kdy bude Levko poslankyní. Mandát by jí měl vypršet za tři a půl roku. Způsob volby ředitele divadla opozice kritizovala, vadilo jí, že ho město hledá jen dočasně. Obávala se, že se to projeví na nižším zájmu uchazečů. Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec) pochybnost v tomto směru přetrvává i po výběru nové ředitelky. "Protože se sice přihlásilo osm lidí, ale jen jeden z nich má praxi v ředitelování, a to tady poptáváme ředitele třísouborového divadla v pátém největším městě. A v rámci toho se nám nepřihlásili, kromě jednoho, žádní lidé s manažerskou zkušeností na úrovni ředitele z celé České republiky," uvedl Felcman na jednání zastupitelstva před týdnem. Z uchazečů měl zkušenost s vedením divadla jen jeden, dalšími byli ředitel dvou symfonických orchestrů, dva umělečtí vedoucí opery, tři hudebníci a jedna divadelní teoretička. Podle Langra se omezený časový mandát sice mohl projevit, ale zároveň kandidátů bylo nejvíce z posledních tří konkurzů na místo ředitele libereckého divadla. "V těch předchozích dvou výběrech, které byly takzvaně neomezené, to bylo šest a tři," dodal Langr.

čtk