Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový laser pro urologické výkony léčí ledvinové kaménky i drobné slizniční nádory

03. 02. 2020 | 6:16

Urologické oddělení KNL od ledna disponuje novým laserem. Nejmodernější přístroj v hodnotě bezmála 2,2 milionů korun (včetně DPH) nahradil dosavadní laser, který po deseti letech funkčnosti dosloužil. Krajská nemocnice to uvedla na svém facebookovém profilu.

KNLurologieMečlFBKNL
Foto: FB KNL

"Získali jsme nejnovější, velmi účinný 65watový model. Budeme s ním léčit pacienty s kaménky v ledvinách a močových cestách, kam laserové vlákno zavedeme pomocí velmi tenkého ohebného optického nástroje přes močovou trubici a jsme díky přístroji schopni dostat se až do nejmenších kalíšků v ledvinách. Další jeho využití je pro zničení drobných slizničních nádorů v dutém systému ledvin nebo v močovodech,“ uvedl MUDr. Jan Mečl, primář liberecké urologie.

Foto: FB KNL„Za rok provedeme téměř 1400 výkonů, nový laser použijeme minimálně u 250 nemocných. Dobré ekonomické výsledky celé nemocnice nám umožňují mít k dispozici nejmodernější přístroje a zajistit pacientům kvalitní léčbu,“ dodal.

Liberecká urologie má k dispozici kompletní vybavení pro šetrné mini invazivní zákroky, které vyžadují velmi krátký pobyt na lůžku a zrychlují dobu léčení a rekonvalescence. Počty pacientů s močovými konkrementy jsou stále velmi vysoké, což souvisí se stravovacími návyky a nedostatečným pitným režimem. Do ambulance se dostaví každý den minimálně dva nemocní s ledvinovou kolikou.

Na Urologickém oddělení v KNL pracuje 8 zkušených lékařů, pro Liberecký kraj oddělení zajišťuje odbornou péči 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

FB KNL