Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O prodělek z linky do Bedřichova se svorně podělí Liberec a kraj. Cestující ale ušetří

16. 10. 2019 | 14:59

Cestujícím v liberecké městské hromadné dopravě (MHD) zlevní cesta do Bedřichova v Jizerských horách z 25 na 20 korun. Ročně jde zhruba o 66.000 pasažérů. Horskou obec, která patří mezi oblíbená výletní místa v létě i v zimě, Liberec od listopadu zařadí do městské tarifní zóny. Novináře o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

bedrichovjizerska50priprava3bagr
ilustrační foto

Bedřichov s Libercem sousedí, i když patří do sousedního okresu Jablonec nad Nisou. Z Liberce tam jezdí autobusová linka číslo 18, poslední tři kilometry z dvanáctikilometrové trasy ale dosud patřily do příměstské dopravy. Jde o tři zastávky od Rudolfova. "Nově jsme zavedli celou linku 18 do tarifní zóny Liberec, to znamená, že se budou moci lidé za 20 korun dopravit přímo do Bedřichova," uvedl primátor. Nyní základní jízdenka stojí 25 korun.

Rozšíření městské zóny bude podle Zámečníka znamenat výpadek na tržbách 1,7 milionu korun pro Liberec i Liberecký kraj, jelikož se změna dotkne i krajské dopravy. O prodělek se kraj a město podělí rovným dílem - po 850 tisících Kč k tíži každého.

V Liberci už je několik jiných autobusových linek, které jezdí do sousedních obcí zařazených do městské tarifní zóny. Konkrétně jde o Šimonovice, Stráž nad Nisou a Kryštofovo Údolí.

Liberec už od října zavedl pro MHD ještě jednu změnu, která se týká držitelů Zlatého kříže Českého červeného kříže 3. třídy a vyšší. Jde o dobrovolné dárce krve. "Kdo má 80 a více odběrů, doživotně bude jezdit MHD bezplatně," uvedl Zámečník. Aktuálně je v Liberci 390 takových lidí. Dárci s více než 40 odběry mají MHD v Liberci levnější, celoroční jízdenka je stojí polovinu, 1800 korun.

čtk, mml