Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oblastní galerie v Liberci bude mít nové osvětlení, úsporné co do spotřeby energie a šetrnější k dílům

05. 03. 2024 | 5:00

Oblastní galerie v Liberci dostane nové osvětlení, bude šetrnější k dílům a úspornější co do spotřeby energie. Liberecký kraj to přijde téměř na 34 milionů korun, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová. Tři čtvrtiny nákladů by ale měla uhradit dotace z evropských fondů prostřednictvím programu integrovaných územních investic (ITI) pro aglomeraci Liberec - Jablonec.

Lázně Mad01
Oblastní galerie v Liberci, foto: Mad

Oblastní galerie se před deseti lety přestěhovala do zrekonstruované budovy městských lázní v Liberci, osvětlení přesto potřebuje modernizaci. "V době, kdy se galerie budovala a instalovala se tam svítidla, se ještě vůbec nemluvilo o nějaké energetické náročnosti. Ta technika jde rychle dopředu a v tuto chvíli se vyvíjejí nová svítidla, která už jsou energeticky úsporná," doplnila Vinklátová. Výměna čeká nejen vnitřní, ale i vnější osvětlení areálu galerie. Náklady na energie by se v případě osvětlení měly výměnou světel snížit o 65 procent.

Výstava Oblastní galerie v Liberci zaměřená na linie, foto: Artur IrmaDůvodem modernizace osvětlení je podle Vinklátové také působení na umělecká díla. "Současné osvětlení nedokáže chránit umělecká díla před škodlivým zářením a my tam kvůli tomu nejsme dnes schopni dostat některé výstavy, takže je pro nás důležité dostat tam osvětlení, které uměleckým dílům nebude škodit," dodala náměstkyně hejtmana. Výměna osvětlení se vzhledem k plánovaným výstavám a dalším projektům galerie uskuteční až v roce 2026.

Oblastní galerie v Liberci, foto: MadOblastní galerie v Liberci je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Má zhruba 23.000 obrazů, grafik, kreseb, plastik a dalších předmětů. Padesát let byla v Liebiegově paláci v Liberci, od 28. února 2014 sídlí v areálu bývalých městských lázní. Rekonstrukce a vybavení budovy postavené v letech 1900 až 1902 přišly zhruba na 380 milionů korun. Galerie získala v nových prostorách dvakrát větší výstavní prostor, moderní depozitář a také lepší zázemí pro zaměstnance a návštěvníky.

čtk