Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnovené noční spoje MHD budí v Liberci rozpaky, radnice prosí lidi, aby vydrželi, než se "vychytají mouchy"

11. 01. 2022 | 5:00

Téměř dva roky nejezdily po půlnoci v Liberci linky městské hromadné dopravy. Poslední autobusy a tramvaje vyjížděly z terminálu krátce po jedenácté hodině v noci. Od Nového roku se noční spoje do města vrátily, ale v trochu jiném, změněném režimu. To mezi lidmi vzbuzuje rozpaky.
 

Za zrušením nočních spojů stála pandemie koronaviru, která pro DPMLJ (Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce) znamenala úbytek cestujících, kteří nesměli navštěvovat restaurace nebo chodit do kina. Ztrátové linky proto byly na dlouhou dobu zrušeny. S jejich obnovou vedení města doposud váhalo, vzhledem k nákladům, které jejich provoz znamená.

mapka spojů

Od ledna se ale místní obyvatelé přece jen nočních spojů dočkali, i když v podobě, která je oproti předkovidové době, odlišná. Důvodem jsou především vysoké náklady na provoz tramvají, které jsou z nočních linek vyjmuty. “Tramvaje jsou sice velkoobjemové vozy, ale zase příliš drahé. Kilometr vychází asi na 120 korun, u autobusů asi na 70 korun,” řekl už dříve primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Kompletní obnovení nočních spojů by město vyšlo na zhruba čtyři miliony korun. Zeštíhlená verze zatíží městskou kasu ročně “pouze” jedním milionem korun.

Po půlnoci proto po Liberci jezdí jen dvě autobusové linky 93 a 94. Z terminálu MHD vyjíždějí pravidelně každý den v 00:20. Autobusy nejprve jedou na velká liberecká sídliště (Dobiášova, Broumovská, Kunratická) a následně pokračují přes okrajové části města (Pavlovice, Ruprechtice, Hanychov) zpět do centra.
Například linka 93 vyjíždí z Fügnerovy ulice v 00:20 do Pavlovic na Letnou se přijede po okružní cestě přes Dobiášovu, ZOO a Ruprechtice v 00:51. Cesta která běžnou linkou (13, 24 nebo 26) přes den trvá zhruba 12 minut se protáhne na více než půl hodinu.

Terminál MHD v Liberci.Právě trasa nočních spojů některé cestující na sociálních sítích rozladila. “Kdo chce jít o víkendu za zábavou do města, nepojede 20 minut po půlnoci na okružní jízdu celým Libercem,” posteskl si Pavel Hort na stránkách města.

Lidem také vadí, že noční spoje nenavazují na poslední autobus meziměstské linky Praha - Liberec, který do města přijíždí právě dvacet minut po půlnoci. Kritiky se snaží primátor uklidnit s tím, že po půl roce se provoz nočních spojů vyhodnotí a následně se rozhodne, zda budou fungovat ve stejném režimu i nadále. “Lidé si zatím na novou službu zvykají. Dostáváme spoustu dotazů ohledně tras obou linek. Zatím je ještě brzy vyhodnocovat, zda lidé linky využívají,” sdělila mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

Terminál MHD v Liberci za bílého dne. Archvní foto: Mad

Obě noční linky jsou v provozu teprve druhý týden. Až následující měsíce ukážou, zda budou oba autobusy dostatečně vytížené, nebo si lidé najdou jinou cestu, jak se ze zábavy nebo odpolední šichty dostat zpátky do svých domovů.

Jisté je, že se noční spoje v podobě, na jakou jsme byli zvyklí před pandemií, jen tak nevrátí.

Text a foto lux, grafika DPMLJ