Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odvolací soud bude posuzovat vinu ŘSD v souvislosti s úmrtím řidiče u Jestřebí na Českolipsku

25. 01. 2023 | 5:41

Krajský soud v Liberci se bude dnes odpoledne zabývat v odvolacím řízení případem, v němž je z usmrcení z nedbalosti obžalováno Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Firma vinu od počátku odmítá. Podle obžaloby vědělo ŘSD několik let o špatném stavu topolu, který bezmála před šesti lety po pádu zapříčinil u Jestřebí na Českolipsku smrt řidiče cisterny, ale věc neřešilo.

Okresní soud v České Lípě před rokem uznal příspěvkovou organizaci státu vinnou. Uložil jí peněžitý trest milion korun a povinnost na své náklady zveřejnit v plném znění rozhodnutí o vině a trestu do dvou měsíců od nabytí právní moci rozsudku ve dvou celostátních denících. ŘSD by navíc mělo podle nepravomocného rozsudku pozůstalým zemřelého řidiče zaplatit 2,5 milionu korun jako nemajetkovou újmu, zhruba 50.000 korun za náklady spojené s pohřbem a přes 200.000 korun firmě, jejíž vozidlo bylo při tragické nehodě poškozeno.

Tragická nehoda se stala v březnu 2017 na silnici první třídy 9. Dvaapadesátiletý řidič cisterny Tatra 148 jel ve směru od Dubé a utrpěl mnohočetná a devastující poranění poté, co topol kanadský spadl na kabinu vozu. Muž zemřel na místě nehody. Podle závěrů českolipského soudu o špatném stavu stromu a nutnosti pokácet ho vědělo ŘSD téměř čtyři roky před tragickou nehodou, konkrétního viníka se zjistit nepodařilo. K dispozici měla firma dva posudky, které kácení tohoto stromu doporučovaly. První byl z léta 2013 a druhý z roku 2016.

čtk