Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Palác Liebieg v Liberci slaví rok od otevření, měsíčně má asi 10.000 návštěvníků

08. 06. 2024 | 10:05

Městský Palác Liebieg v Liberci dnes oslaví rok od otevření a dokončení přestavby na komunitní dům za čtvrt miliardy korun. Měsíčně některou z nabízených sportovních, vzdělávacích, poradenských či zábavních aktivit v areálu využije v průměru asi 10.000 lidí.

"Takže to tu žije od rána do večera," řekl ČTK Michael Dufek, ředitel městské příspěvkové organizace Komunitní středisko Kontakt, která se o palác stará. "Když se sem někdo přijde podívat, tak uvidí, že se z toho stává takové příjemné místo na trávení volného času pro všechny věkové skupiny," dodal Dufek.

Kontakt se do Liebiegova paláce přestěhoval z pronajatých prostor v Palachově ulici, kde fungoval také jako komunitní dům. "Tam společně s námi už tehdy bylo asi 40 subjektů. A k nim tady přibylo dalších 40. Takže dnes je tu s námi už 80 zájmových skupin, které se věnují různým činnostem, a k tomu vlastními silami ještě přidáváme zhruba 80 akcí měsíčně," uvedl ředitel Kontaktu. Nabídku programů podle něj stále rozšiřují, nebližší novinkou bude v létě série kulturních vystoupení. "Na první ročník jsme zvolili pestrou skladbu, abychom otestovali, o co lidé budou mít zájem," řekl Dufek.

Rozšíření činnosti Kontaktu umožňují výrazně větší prostory areálu paláce. V Palachově ulici mohl využívat sotva 500 metrů čtverečních, uvnitř paláce má 3000 metrů, na nádvoří 600 metrů a k tomu 4000 metrů zeleně. Aby dokázal Kontakt zajistit veškerý chod paláce, počet jeho pracovníků po přestěhování stoupl z deseti na 22 a roční rozpočet z deseti na 20 milionů korun. "Máme desetimilionový nárůst rozpočtu, ale s tím samozřejmě souvisí i mnoho činností, které děláme navíc. Jsou to nové služby a zároveň se staráme o celý areál," uvedl ředitel Kontaktu.

S ohledem na to, že Liberec opravoval palác s evropskou dotací, většinu svých nákladů hradí Kontakt z příspěvku od města. "Samozřejmě máme nějaké příjmy z pronájmů, poplatků za různé kurzy, výtvarné dílny a podobně. Ale určitě nejsme schopni být samofinancovatelní. Ani to nejde. Speciálně během prvních pěti let udržitelnosti, kdy sem nemůžeme pouštět komerční aktivity, které by nám mohly výrazně pomoci zlevňovat provoz," dodal Dufek.

I když rekonstrukce 150 let starého paláce skončila před rokem, podle ředitele Kontaktu chystají už další úpravy. "Víme, že senioři volají po zábradlí před hlavním vchodem, protože jsou tam tři žulové schody a není tam opora. To je v řešení. Snažíme se dotáhnout i některé věci, které se nevešly do projektu rekonstrukce. To je třeba dokončení rekonstrukce zahradního altánu, který je zvenčí opravený, ale na vnitřní rekonstrukci teprve čeká," dodal.

První rok od otevření oslaví dnes Kontakt v paláci koncerty, módní přehlídkou, hrami a tvůrčími dílnami pro děti i prohlídkami areálu. V galerii Johann dnes bude vernisáž maleb a kreseb novináře Tomáše Mařase a večer vystoupí Dasha s Pajky Pajk a bude videomapping na fasádě.

čtk