Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie začne od 4. listopadu v dalších lokalitách Libereckého kraje s odstřelem divokých prasat

22. 10. 2024 | 14:35

Policie začne v Libereckém kraji od pondělí 4. listopadu s odstřelem divokých prasat v souvislosti s africkým morem. Odlovy v oblasti Rádla na Jablonecku a sousedních Vratislavic nad Nisou na Liberecku jsou vždy plánované od pondělí do čtvrtka až do 12. prosince, řekla dnes na dotaz ČTK Hana Rubášová z tiskového odboru policejního prezidia.

myslivciHonpčr2
ilustrační foto

Policejní střelci se do odlovu prasat v souvislosti s nákazou zapojili už v roce 2017 na Zlínsku.

"Do každé rotace bude nasazeno 18 střelců, budou vždy po dvojicích, bude tam devět týmů na různých místech. Jde o to, aby se těch zvířat trefilo co nejvíc najednou," doplnila Rubášová. Prioritou je podle ní bezpečnost a zdraví lidí, policie proto apelovala na místní samosprávy, aby informace o odlovech v lokalitě zveřejnili. "My budeme mít nasazeno přibližně 70 policistů, kteří budou ten perimetr hlídat, aby tam opravdu nikdo nevkročil," dodala policejní mluvčí.

Kvůli odstřelu bude od pondělí 4. listopadu 15:00 do čtvrtka 7. listopadu 06:00 omezen pohyb v honitbě Rádlo a Vratislavice. Území je ohraničené silnicí I/35 od sjezdu na Jeřmanice směrem ke křižovatce se silnicí I/65 na Jablonec nad Nisou a dál silnicí I/65 až do Jablonce, městem Jablonec, k Srnčímu dolu a dál směrem k I/14 směrem na Kunratice, odtud pak cyklostezkou směřující přes Vratislavice do Jeřmanic. V zájmu vlastní bezpečnosti by se podle Rubášové měli lidé v tu dobu vymezenému území vyhnout.

Policejní střelci mají pomoci snížit stavy divokých prasat, která jsou v Libereckém kraji přemnožená, a zabránit dalšímu šíření afrického moru prasat. První případ potvrdila laboratoř 1. prosince 2022 nedaleko česko-polské hranice na Frýdlantsku. Od té doby se nákaza potvrdila u bezmála 90 kusů, které myslivci ulovili nebo našli uhynulé. Do domácích chovů prasat zatím nákaza nebyla zavlečena, uvedla už dřív Státní veterinární správa (SVS).

Letos se ale podle SVS nákazová situace zhoršila, nákaza se šíří do dalších okresů Libereckého kraje, opakovaně se proto rozšiřovala i ochranná pásma kolem míst nákazy. Ochranné pásmo II má nyní 970 kilometrů čtverečních a zahrnuje území Liberecka a části Jablonecka až k Desné v Jizerských horách. Nárazníková oblast, která ho obklopuje, je na ploše 671 kilometrů čtverečních. Mimořádná veterinární opatření aktuálně platí na 52 procentech území Libereckého kraje. Opatření v pásmu II jsou přísnější.

čtk