Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce v tříhektarovém areálu lesoparku u zoologické zahrady  začnou ještě letos. Bude se kácet i sázet

23. 08. 2021 | 5:46

Lesopark mezi zoo a univerzitním areálem ve Fibichově ulici v Liberci čeká revitalizace zhruba za tři miliony korun, polovinu nákladů zaplatí město ze získané dotace. Práce ve tříhektarovém areálu začnou podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) letos.

zelenZahrda
ilustrační foto

"Záměr statutárního města Liberce je z lesíku, který je zároveň významným krajinným prvkem, vytvořit průchodný lesopark a odpočinkovou zónu, která bude pomyslně navazovat na Lidové sady, zoologickou a botanickou zahradu a další v okolí přírodně cenná místa," uvedl Šolc. Do budoucna radnice počítá s tím, že přes lesopark budou chodit návštěvníci zoo, až se vybuduje parkovací dům u univerzity. Vzniknout by tam i měla naučná stezka.

Fibichova ulice spojuje oblast vilové rodinné zástavby a menších bytových domů s centrem města. Jde o členité svažité údolí, přes které meandruje vodní tok. V plánu je vytvořit tam šest tůní pro zpomalení odtoku vody a vytvoření lepšího mikroklimatu. Odstranit se také musí pozůstatky bývalých zahrádkářských kolonií i nefunkční kamenné nebo betonové nádrže na vodu. Výrazný bude zásah do zeleně. Ze 191 solitérních dřevin se 40 pokácí a 86 potřebuje ošetřit. Kácení čeká i některé dřeviny v porostech, které jsou v areálu. K likvidaci jsou určené i invazivní keře na více než 500 metrech čtverečních a prořezat navíc potřebují keře na dalších více než 1000 metrech čtverečních.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se ale budou vysazovat i nové dřeviny. "Přibude tam 133 listnatých stromů, 12 jehličnatých stromů a 114 keřů," uvedl primátor. Z nově zasazených dřevin bude nejvíce dubů zimních, 39. V lesoparku také přibude 21 stromů habru obecného a 17 jilmu horského. Nové jehličnany budou jedle bělokoré a z nových keřů bude nejpočetnější skupinou brslen evropský, kterých se zasadí 22.

Opozice v Liberci kritizuje, jakým způsobem radnice pečuje o zeleň ve městě. Vadí ji, že se za poslední rok více stromů pokácelo než zasadilo. Vykácených dřevin od loňského září bylo skoro 400, vysadilo se jich ale jen kolem 70. Vedení města kritiku odmítá s tím, že nechalo odstranit jen stromy, které jsou ve špatném stavu a ohrožují své okolí, a nahradí je nové.

čtk