Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při Noci vědců budou desítky stanovišť na univerzitě a v iQLandii. Společným tématem je čas

21. 09. 2021 | 15:39

Při letošní Noci vědců budou v Liberci desítky stanovišť na univerzitě a v zábavnímu vědeckém parku iQLandii. Účastníci akce si budou moci tento pátek vyrobit hodiny, zjistit, za jak dlouhou se vymění buňky lidského těla, nebo na simulátoru prožít narození dítěte z pohledu porodníka. ČTK o programu informoval mluvčí univerzity Radek Pirkl.

IQvýročí
archivní foto z iQLandie

Noc vědců se v Liberci naživo koná po roční odmlce, loni byla kvůli epidemii koronaviru jen on-line. "Ale protože o loňské on-line expozice a akce byl také velký zájem, několik jsme jich pro návštěvníky připravili také letos,“ uvedla hlavní organizátorka Bianca Lamrová.

Jednou z nich je třeba on-line hra, ve které mohou návštěvníci simulovat frontu. "Možná se ptáte, kdo by to dělal. Když ale v aplikaci zahýbáte s několika parametry a zjistíte, že fronta se náhle dala plynule do pohybu, nebo se naopak zadrhla úplně, chytne vás to. Přinejmenším si uvědomíte, kolik času ve frontách trávíme a jak by to šlo změnit," uvedl Pirkl.

Při páteční akci si budou moci účastníci i vyrobit vlastní hodiny, osadit je strojkem a vyzdobit chronometr podle svého přání. Na jiném místě uvidí, jak vypadá životní cyklus buňky. "A také odpovíme na otázky, z kolika buněk se skládá lidské tělo a kolik času je potřeba, aby se buňky obnovily," řekl mluvčí univerzity.

Letošním tématem noci vědců je čas, i proto je jedno stanoviště věnováno výkladu a ukázkám toho, jak a čím lidstvo měřilo čas. Noc vědců je popularizační akce, která má ukázat, že věda není nudná. Koná se po celé Evropě vždy ve stejný den. Letos se do Noci vědců zapojí 20 českých univerzit a 40 dalších institucí.

čtk