Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při oslavách Ještědu otevřou i sklářskou naučnou stezku. Tradicí už je zpřístupněný vysílač a zákulisí lanovky

13. 09. 2019 | 12:12

Otevření nové naučné stezky bude součástí sobotních oslav 46. výročí otevření ještědského horského hotelu a vysílače, který je národní kulturní památkou. Stezka bude věnovaná sklářství a doplní dvě současné, Mlynářskou a Pivovarskou. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Renata Balašová ze skiareálu na Ještědu.

jestedoslava5TOPvyhlídkadolů
archivní foto Artur Irma

"Edukativně zábavné stezky budujeme jako zajímavou alternativu pro procházku lesem po sjezdovkách. Cestou se děti i rodiče mohou dozvědět na stanovištích s cedulemi zajímavé informace o regionu a místní výrobě," uvedla Balašová.

Stezka, na jejímž vzniku se podílela novoborská sklářská firma Lasvit, provede návštěvníky historií sklářství v regionu, přiblíží výrobu skla i slavné české skláře a projekty, kterými se české sklo proslavilo v zahraničí. "Návštěvníci se naučí například, z čeho se míchá sklářský kmen, na jakých výjimečných místech visí skleněná světla od novoborské společnosti, jak dlouho už je české sklo spjaté s Tour de France či jací slavní umělci vyzdobili skleněnou plastikou vysílač na Ještědu," uvedla Anna Barochová ze společnosti Lasvit.

Sklářská stejně jako dvě další naučné stezky začíná a končí u dolní stanice čtyřsedačkové lanovky Skalka. Z horní stanice se dá po hřebenu dojít k stříbřitému televiznímu vysílači a horskému hotelu. Oceňovaná stavba má tvar rotačního hyperboloidu, který plynule navazuje na linii hory. Už zdálky viditelná stavba, jež se záhy stala neodmyslitelným symbolem Liberecka, byla slavnostně otevřena v září 1973. V posledních letech tuto událost připomínají oslavy a jde například o jediný den v roce, kdy si lidé mohou prohlédnout technické zázemí vysílače nebo nahlédnout do interiérů hotelu.

"V sobotu je také možné si projít strojovnu kabinové lanovky, stanici horské služby i areál skokanských můstků," uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička. Kraj se na oslavách také podílí. Tradiční součástí akce bude i letos vynášení sudů na vrchol Ještědu, hudební program, divadlo či akce pro děti. Podrobný program je na webu věnovaném Ještědu.

čtk

VSTUP ZDARMA

archivní foto Artur Irma

PROGRAM

AREÁL VYSÍLAČE A HOTELU JEŠTĚD

10:00 – 17:00  prohlídky vysílače Ještěd (vstup na časové vstupenky bez možnosti rezervace před akcí)

10:00 – 17:00  prohlídky Hotelu Ještěd 

10:00 – 18:00  prohlídky strojovny kabinové lanovky v horní stanici na Ještědu

10:00 – 18:00  kreativní dílna pro děti od Oblastní galerie Liberec

10:00 – 18:00 fotobedna – odneste si památku na Oslavy Ještědu 2019 

 

PROGRAM NA VENKOVNÍM PÓDIU

10:30 Glass Ajeto Dixieland – koncert

11:30 slavnostní vyhlášení výsledků závodu ve vynášení sudů piva na vrchol Ještědu

12:00 Kouzelník a iluzionista Pavel DOLEJŠKA - škola kouzel

13:30 S(NAD)VÁHOU – koncert

15:30 Kouzelník a iluzionista Pavel DOLEJŠKA - škola kouzel „Nic není nemožné“

17:00 ATMO music – koncert

 

PROGRAM V RESTAURACI HOTELU JEŠTĚD 

10:30 Pohádková Show – tancování s Annou Pávkovou

11:30 Indiánská Show – tancování s Annou Pávkovou

12:30 O slepičce a kohoutkovi – loutkové představení Divadla na kliku

13:30 O zvědavém slůněti aneb cestou z Afriky – loutkové představení Divadla na kliku

15:00 Jak šel Kozlík do světa – představení od Loutkového divadla Kozlík

16:00 O Luciáškovi –  představení od Loutkového divadla Kozlík 

 

AREÁL SKOKANSKÝCH MŮSTKŮ A SPODNÍ STANICE KABINOVÉ LANOVKY 

09:00 – 11:00 MČR ve skoku na lyžích

09:00 – 18:00 výstava maket staveb pro Skiareál Ještěd od studentů architektury ČVUT ve správní budově u skokanských můstků

archivní foto Artur Irma


10:00  - 12:00 závod ve vynášení sudů piva na vrchol Ještědu

10:00 – 18:00 prohlídky stanice Horské služby a záchranářské techniky 

12:00 – 18:00 prohlídky areálu skokanských můstků

 

AREÁL KONEČNÉ TRAMVAJE HORNÍ HANYCHOV

10:00 – 18:00 Razítkovací hra plná sportovních aktivit pro děti na Beranově cestě
10:00 – 18:00 ukázky science centra iQLANDIA a iQPARKU s interaktivními exponáty a workshopy
10:00 – 18:00 informační stánek Libereckého kraje

Změna programu vyhrazena

Prohlídky vysílače Českých Radiokomunikací

Jindy nepřístupné prostory technického zázemí vysílače se otevřou návštěvníkům Oslav Ještědu 2019 od 10:00 do 17:00 hodin. Vzhledem k velkému zájmu je prohlídka vysílače možná jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem Hotelu Ještěd. Doporučujeme si je vyzvednout hned, jak nahoru na Ještěd přijdete. Rezervace časových vstupenek předem není možná.

Prohlídky hotelu a restaurace 

Přijďte nahlédnout do designových interiérů hotelu i restaurace, které se postupně vrací do své původní podoby z roku 1973, kdy byl Ještěd slavnostně otevřen pro veřejnost. Tato originální stavba postavená v 70. letech architektem Karlem Hubáčkem byla oceněna Mezinárodní unií architektů, je národní kulturní památkou a současně stavbou 20. století. Prostory budou otevřené v den konání Oslav Ještědu 2019 od 10:00 do 17:00 hodin. 

archivní foto Artur Irma

Strojovna kabinové lanovky

Zajímá vás, jak vypadá strojovna nejstarší české kabinkové lanovky? Využijte možnosti nahlédnout do jinak nepřístupné strojovny během Oslav Ještědu. Strojovna bude otevřena od 10:00 – 18:00 a najdete ji v horní stanici lanovky.

Skokanské můstky 

Pro všechny fanoušky skoků na lyžích budou připraveny prohlídky areálu skokanských můstků na Ještědu. Společně s průvodcem se podíváte do zákulisí skokanských můstků a zažijete, jaké pocity má skokan těsně před rozjezdem na můstku. Prohlídky budou možné od 12:00 – 18:00 po skončení letního MČR ve skoku na lyžích, které bude na můstcích probíhat od 9:00 – 11:00.

Závody ve vynášení sudů na vrchol Ještědu

Přijde-li vám výstup na Ještěd příliš jednoduchý, zkuste si ho „zpestřit“ závodem ve vynášení sudů piva, případně dítěte. Anebo přijďte závodníkům alespoň zafandit na trať. Startuje se v 10 hodin od dolní stanice lanovky a cíl je na Ještědu. Soutěží se ve 4 kategoriích – muži sud 50l, 30l, ženy a dorost sud 15l a otevřená kategorie - matka/otec s dítětem v krosně. Závod pořádá Jizersko-Ještědský horský spolek. Vyhlášení nejrychlejších sudařů pak proběhne v 11:30 u Hotelu Ještěd. Nezapomeňte se přihlásit online na: http://www.horskyspolek.cz/jested/sudy-na-jested/

Den otevřených dveří Horské služby

Chcete-li nahlédnout pod pokličku práce horských záchranářů, přijďte se po celý den podívat na stanici Horské služby Ještěd, která sídlí nedaleko dolní stanice lanovky na Ještěd. Prohlédnout si budete moci používanou techniku, stanici horské služby a uvidíte ukázku poskytování první pomoci.

Hudební vystoupení

I v letošním roce se můžete po celý den Oslav Ještědu těšit na pestrý hudební program. Na své si přijdou milovníci všech žánrů. Přijďte si zatancovat, zazpívat a vytvořit pod podiem pořádný kotel.

V 10:30 zahájí hudební vystoupení kapela Ajeto Glass Dixieland, která pro vás zahraje v neworleanském stylu osvědčené dixielandové písničky. Kapela ze sklářského města Nový Bor byla založena v roce 2008 a hraje kromě „dixíku“ také swingové a taneční skladby.

S (NAD) VÁHOU je krkonošská multižánrová hudební skupina hrající převzaté písně z české i  zahraniční hudební scény. Šestičlenná kapela vás roztančí pod podiem Oslav Ještědu v 13:30.
www.snadvahou.cz

Vrcholem letošních oslav bude vystoupení kapely ATMO music, na jejíž vystoupení zveme všechny fanoušky a fanynky od 17:00. Hudební skupina vznikla v roce 2012 a skládá se ze dvou členů: Raper a textař Kryštof Peuker (Hank nebo Beef) a hudební producent Ondřej Turták(ODD). Oba členové kapely pocházejí z Liberce a tvorba vychází původně z rapu, ale je zasazena do melodických písní, které mají převážně zpívaný refrén. Jejich nejznámější díla jsou písně Valerie, Ráno a Andělé.

Divadelní představení

I v letošním roce nebudou na programu Oslav Ještědu chybět divadelní představení pro malé diváky. Pro všechny děti, které zdolají vrchol Ještědu, budou od půl jedenácté připraveny zábavné pohádky a pohádkové show, a to v restauraci Hotelu Ještěd.

V 10:30 zahájí divadelní představení Pohádková show Anny Pávkové pro všechny holky a kluky, kteří mají rádi pohádky a zábavu. Děti si zajedou do pohádky, zasoutěží o nejlepšího “Pohádkáře” a také zatancují na oblíbené dětské hity z pohádek. Mají-li vaše děti radši indiány než pohádkové bytosti, tak přesně pro ně je Indiánská show také s Annou Pávkovou, která začíná v 11:30. Děti se můžou těšit na usměvavou indiánku, která je zavede do malé indiánské vesnice, kde se všichni seznámí s životem indiánů. Chybět nebude ani tancování a zpívání.

Divadlo na kliku zahraje pro malé diváky dvě představení, a to od 12:30 pohádku O slepičce a kohoutkovi a od 13:30 O zvědavém slůněti aneb cestou z Afriky. Dětem se bude určitě líbit klasická pohádka o lakotném kohoutkovi, laskavé slepičce a veliké lásce, která vodu přináší, i když v trochu netradičním pojetí. Druhé představení, které vzniklo na motivy příběhu Rudyarda Kiplinga „Proč mají sloni dlouhé choboty“, vypráví o zvědavém a drzém slůněti, které dostane za své všetečné otázky od zvířat z džungle vždycky za vyučenou. Jednou se ale rozhodne, že chce znát odpověď na velmi nebezpečnou otázku. Malí i velcí se tak můžou těšit na dobrodružný příběh s netradičními loutkami z kusů oblečení.

archivní foto Artur Irma

Ani odpolední program nebude ochuzen o divadelní program pro děti. V 15:00 bude připravena pohádka, Jak šel Kozlík do světa, kterou pro vás zahraje loutkové Divadlo Kozlík. Pohádka vypráví o Kozlíkovi, který se vydal do světa, aby mohl vysvobodit princeznu. Musí splnit tři úkoly, které mu zadá černokněžník. Díky úkolům se z Kozlíka stane pracovitý odvážný a chytrý princ Kozlík. A jestli si Kozlíka princezna vezme? To se ukáže na závěr. Divadlo Kozlík také uzavře celodenní divadelní představení pohádkou O Luciáškovi v 16:00. Tato pohádka vypráví o malém hodném čertíkovi Luciáškovi, který se učí čertovskému řemeslu, a který má rád lidi a hlavně děti. Na zemi žije jeden veliký hříšník, pan král, který pro své činy patří do pekla. A jak to s panem králem dopadne? Přijďte to i s dětmi zjistit na Oslavy Ještědu!

Kouzelník Pavel Dolejška

Chcete se naučit kouzlit a něco si vyčarovat? Přijďte k venkovnímu podiu na kouzelnický program kouzelníka a iluzionisty Pavla Dolejšky, a to buď od 12:00, nebo pak od 15:30. V pravé poledne se děti i dospělí můžou těšit na kouzelnickou show Škola kouzel plnou zábavných triků, hudby, kouzel a dalších iluzí plných barev, zábavy a smíchu. Připravena bude i oblíbená tvorba hraček, zvířátek a ozdob z balónků. Odpolední blok od 15:30 s názvem Škola kouzel – nic není nemožné - představí efektní iluze, známé jako LAS VEGAS Magic - Levitační Floating Table, Magic Bottle Multiplying nebo Flying Funny Hankie. Také vás zajímá, co se pod těmito záhadnými názvy skrývá za kouzla a iluze? Tak se přijďte podívat na přestavení Pavla Dolejšky a třeba vás nechá zmizetJ

Doprava

Kromě pravidelných linek MHD budou moci návštěvníci využít pro dopravu na Oslavy Ještědu i historická vozidla (historická tramvaj T3M  a autobus Karosa B732), která budou jezdit ze stanice Fügnerova – Horní Hanychov za zvýhodněné ceny (9:05 – 17:35 hodin, dospělí 20 Kč, děti 6-15 let 10 Kč, děti do 6 let a osoby 70+ zdarma).

Na vrchol Ještěd můžete vyrazit buď pěšky, nebo využít některou z možností dopravy. V provozu bude jednak kabinová lanovka Českých drah (8:00 – 19:00 hodin, jednosměrné obyčejné jízdné dospělí 99 Kč, děti do 15 let 49 Kč; zpáteční jízdné 149 Kč, děti do 15 let 74 Kč), také sedačková lanovka Skalka (9:05 – 19:05 hodin, dospělí jednosměrné 80 Kč, děti 56 Kč, zpáteční jízdenky dospělí 128 Kč, děti 80 Kč). Přeprava kočárků, kol a psů je zdarma.

Zajištěna bude také přeprava z Horního Hanychova k Chatě Ještědka historickým autobusem společnosti BusLine a.s. (9:30 – 18:00 hodin, dospělí 20 Kč, děti 6-15 let 10 Kč, děti do 6 let zdarma, zpáteční při prokázání jízdenky dospělí 10 Kč, děti do 15 let zdarma)
a městským autobusem Dopravního podniku měst Liberec a Jablonec nad Nisou (9:30 – 18:00, zdarma).

Parkování

Přijedete na Oslavy Ještědu autem? Parkování v Horním Hanychově bude možné na centrálním parkovišti u konečné tramvaje (100 Kč / den) i na parkovišti u spodní stanice kabinové lanovky (50 Kč/ den). Otevřené bude také parkoviště Výpřež za 50 Kč na den a parkoviště u Chaty Ještědka za 100 Kč na den. Upozorňujeme ale na omezenou kapacitu. Parkujte pouze na parkovacích plochách k tomu určených. Výjezd z parkoviště u Chaty Ještědka k hotelu Ještěd nebude v den konání akce možný!

www.jestedliberec.cz