Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro Čestného občana, dirigenta a pedagoga Františka Babického, je Liberec osudové město

16. 05. 2019 | 5:30

AKTUALIZOVÁNO: Čestné občanství Liberce obdržel za mimořádné zásluhy o rozvoj města v umění osmdesátiletý dirigent František Babický. Dlouholetý vedoucí liberecké opery řadu let působil také v Národním divadle, opeře divadla v Ústí nad Labem či Armádním uměleckém souboru (AUS). Dosud je pedagog na pražské Akademii múzických umění.

babicky perex img 5122
Foto: MML

"Je známý tím, že na rozdíl od většiny českých dirigentů umí zpívat, takže zpěvákovi předzpívává nádherným medovým barytonem," řekl ČTK hudební publicista a zastupitel Jiří B. Sturz, který v obřadní síni přednesl laudatio oceněného.

František Babický pochází z Prahy, vyrůstal v Brandýse nad Labem. Ještě za studií si myslel, že nikdy operu dělat nebude. Názor změnil, když viděl operu Carmen, která ho okouzlila. "Podlehl jsem," řekl dnes Babický. V libereckém divadle působil 32 let, s přestávkami až do léta minulého roku. Jako vedoucí liberecké opery nastoupil v roce 1974. Na svém webu Babický uvádí, že díky tomuto angažmá zažil několik premiér. "První bylo to, že jsem se poprvé stal někde šéfem opery, což byla obrovská výhoda pro možnost uplatnění vlastních dramaturgických přání, přestože to, co máme a smíme hrát, nám diktovali komunističtí pohlaváři. Prožil jsem zde do té doby nejšťastnější období svého uměleckého růstu, protože po dvou angažmá, v nichž rozhodovali jiní, jsem se musel a mohl rozhodovat sám," uvedl. Od té doby vnímá Liberec jako své osudové město, kde od roku 2001 definitivně bydlí a chce dožít.

Podle Sturze je oblast působnosti Babického velmi široká. "I když se většinu profesního života věnoval operní tvorbě, tak se stal i uznávaným odborníkem na symfonickém poli," uvedl. Babický je podle něj milovníkem a znalcem děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. "Je také odborník na verismus," dodal. Babický rád pracuje i na operách romantických. Ze svého dramaturgicky bohatého života si váží nastudování kompletního cyklu Smetanových oper v letech 1974 až 1980 v Liberci.

I když Babický v libereckém divadle již nediriguje, na repertoáru stále zůstává "jeho" Rusalka. "V jeho nastudování je skutečně hudebně bombastická," ocenil Sturz. Velký úspěch v minulosti podle něj například sklízelo Babického nastudování Prodané nevěsty. "Hrála se 15 let nejen v Liberci, ale i ve světě," dodal.

čtk

František Babický. Foto z FB profilu H. Zemanové z DFXŠ

František v Liberci zažil několik prvenství. „První bylo to, že jsem se poprvé stal někde šéfem opery, což byla obrovská výhoda pro možnost uplatnění vlastních dramaturgických přání, přestože to, co máme a smíme hrát, nám diktovali. Prožil jsem zde do té doby nejšťastnější období svého uměleckého růstu, protože po dvou angažmá, v nichž rozhodovali jiní, jsem se musel a mohl rozhodovat sám. Od té doby vnímám Liberec jako své osudové město, kde od roku 2001 definitivně bydlím a chci dožít.” Zdroj: MML