Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro exředitelku krajské knihovny v Liberci Dagmar Helšusovou byly volby 1990 nejhezčí

05. 06. 2020 | 6:49

Poprvé k volbám šla bývalá ředitelka krajské knihovny v Liberci Dagmar Helšusová před 30 lety, ve svých 39 letech. Svobodné volby v roce 1990 navíc považuje za nejhezčí, jaké zažila. "Pro mě to byly první volby, kterých jsem se zúčastnila a kdy jsem si mohla volit, koho chci. Byla jsem ráda, že jsem se takové věci dožila a představovala jsem si, že už všechny ostatní budou krásnější a lepší. Není tomu tak," řekla v rozhovoru s ČTK.

Za komunistického režimu patřila její rodina mezi skupiny sledované Státní bezpečností a k volbám nechodila. "A aby za námi nemohli přijít s urničkou soudruzi, tak jsme vždycky uprchli na chalupu," uvedla bývalá komunální politička, jež by letos měla obdržet medaili města Liberce.

Helšusová se v listopadu 1989 aktivně zapojila do revolučních událostí a za Liberec se dostala do celostátní rady Občanského fóra (OF). "Takže jsem viděla, jak se volby připravují, a podílela se na tom. Bylo to hezké," řekla. Vnímala tehdy pocit sounáležitosti mezi lidmi, kteří se na volební kampani podíleli. "Bylo zvláštní, s jakým minimem nákladů jsme volby dokázali dělat a jak byli lidé obětaví. Nikdo nechodil s nataženou rukou," uvedla bývalá náměstkyně primátora Liberce. Tuto funkci zastávala v letech 2002 až 2006 za Stranu pro otevřenou společnost.

Před 30 lety se jí i líbilo, jak se všichni snažili propagovat. "Jak jsme poprvé v životě viděli v České republice barevné plakáty kandidátů. Tady do té doby vládla šeď, nejezdila pomalovaná auta, ani s logem, nic, prostě byla tu šeď. A najednou přišly docela veselé volby," řekla. O výsledek voleb, kdy polovina voličů dala hlas "její" OF, strach neměla. "Měla jsem absolutně přesvědčivý pocit, že Občanské fórum vyhraje. Vůbec jsem nesdílela žádnou obavu," řekla.

Před 30 lety mínila, že společnost se bude ubírat jiným směrem. "Musím říci, že když jsem šla poprvé k volbám, k těm svobodným, tak by mě ani v nejvzdálenější absurdní představě nenapadlo, že uplyne pár desetiletí, a bude sedět na Hradě stařec (prezident Zeman), který nás bude chtít táhnout k Rusům a k Číňanům, a že premiérem české vlády bude slovenský estébák (Andrej Babiš). Já si myslím, že ani Havel (bývalý prezident), který psal tak absurdní divadlo, by tohle nedokázal stvořit," dodala Helšusová. Podle archivních dokumentů byl Babiš od roku 1982 tajným spolupracovníkem Státní bezpečnosti (StB). Babiš to odmítá.

čtk