Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro Igora Rattaje je nová sjezdovka Skalka klíčová pro další plány na Ještědu i jinde

17. 09. 2020 | 16:36

Vybudování nové páteřní sjezdovky Skalka ve skiareálu na Ještědu je klíčové pro další plány firmy TMR nejen v tomto středisku, ale i pro další expanzi v regionu. Pro středoevropského provozovatele lyžařských areálů je Ještěd zároveň pokusem, jak takový typ příměstského areálu může fungovat. V rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas to uvedl předseda představenstva TMR Igor Rattaj.

ratajSjezdTOPmml
archivní foto Igora Rattaje na Ještědu.

"Z hlediska byznysu to nebude velké terno. Ale myslím, že společnost TMR je dost velká na to, aby si mohla dovolit ne vždy mega úspěšné investice. Pro nás to znamená spíše pokus," uvedl Rattaj ke skiareálu na Ještědu. Středisko se podle něj díky své poloze na okraji Liberce a blízkosti Německa, Polska i hodiny cesty od Prahy odlišuje od běžných skiareálů v horách.

"Je to úplně jiný typ lyžování, po práci, přes víkendy, je to spíše zábavnou formou. Tam se nikdo neulyžuje na 50 kilometrech sjezdovek. Toto bude o tom, že si dá lyžař pár dobrých jízd a odejde s dobrým pocitem. Bude tam mít dobré jídlo, nějaké pití, prostě bude to takový městský typ areálu," uvedl. Podle něj lidi lyžovat nadále baví, ale tíhnou spíše k zážitkovému lyžování a nechtějí jen sjíždět svah od rána do odpoledne. "Většina lidí si to spíše užívá jako pobyt na čerstvém vzduchu, jako lyžařskou turistiku," řekl Rattaj.

archivní foto Igora Rattaje na Ještědu.

Ještěd by měl něco takového podle něj nabízet, slabinou jsou ale úzké sjezdovky. TMR má areál od města pronajatý od prosince 2017 na deset let s opakující se desetiletou opcí. Zatím jde ale o ztrátovou investici. "To co tam momentálně je, není středisko, není areál, který by se dal nějak provozovat. S tím jsme to nebrali. Brali jsme se záměrem, k čemu nás zavázalo město, abychom to rozvinuli," uvedl Rattaj.

Už dříve firma TMR uvedla, že na Ještědu hodlá investovat až 700 milionů korun. Podle Rattaje se na jejich záměru nic nezměnilo, záležet ale bude na tom, zda se podaří vybudovat novou sjezdovku Skalka. Jde o projekt za 120 milionů. "Když nedokážeme ani Skalku zrealizovat, tak nemá význam se tady o něčem bavit. Když ji zrealizujeme, můžeme se bavit, jak zrealizovat ty další investice," uvedl.

Výstavba 1,5 kilometru dlouhé a až 45 metrů široké sjezdovky ale naráží na odpor ekologů, kterým vadí, že by se kvůli ní mělo vykácet skoro sedm hektarů lesa. Rattaj ale míní, že těch, co jsou proti, je v Liberci menšina. "Zatím mi to dává, že jsme v souladu s většinovým názorem, ale samozřejmě že chceme naplnit i nějaká očekávání ekologů. Není cílem tu být ve sporu," uvedl a dodal, že počítají s náhradní výsadbou 20 hektarů lesa.

TMR by chtěla začít sjezdovku budovat v polovině října, čeká na to, jak dopadne řízení s vydáním stavebního povolení. Rattaj věří, že na Skalce se bude lyžovat už v této sezoně. Ani v opačném případě ale TMR zřejmě Ještěd neopustí, jak dříve hrozila. "Když by byl zásadní odpor, který ale zatím necítím, tak tu nemá význam zůstávat, ale pokud by se to nepovedlo z různých technických problémů, tak bych tomu ještě šanci dal," dodal.

Při vstupu TMR na Ještěd uvedl Rattaj, že by skiareálu prospělo bližší spojení s kabinovou lanovkou Českých drah a vysílačem Českých radiokomunikací. Zatím jde ale podle něj o předčasnou úvahu, když není hotová ani Skalka. "Nejprve ukažme, že to umíme, pak se bavme co dál," řekl. To samé podle něj platí i pro získání jiných skiareálů, třeba v Jizerských horách. "Záleží na tom, jak se nám zadaří v Liberci," dodal.

TMR vlastní nebo si pronajímá horská střediska, zábavní parky, golfové resorty a hotely. Působí v Česku, na Slovensku, Polsku i Rakousku. V Česku má kromě Ještědu i podíl v provozovateli skiareálu Špindlerův Mlýn. Společnost za období od loňského listopadu do konce letošního dubna měla výnosy 67,6 milionu eur (1,8 mld. Kč). Kvůli koronavirové krizi a počasí TMR zaznamenala meziroční pokles návštěvnosti horských středisek o 17 procent. Obavy má Rattaj kvůli koronaviru i z nadcházející sezony. Vadí mu hlavně to, že v ČR podle něj na rozdíl od Rakouska dosud vláda nestanovila jasné mantinely. "Největší problém je nejistota," řekl.

čtk