Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt Liberecký kraj sobě představí o prázdninách v knihovně řemesla

25. 02. 2024 | 8:16

Příležitost vlastníma rukama si vyzkoušet řemeslo, kterým se živí regionální výrobci, budou mít v pondělí 26. a úterý 27. února od 10 do 17 hodin návštěvníci Krajské vědecké knihovny v Liberci. V rámci Krajských týdnů pro neziskový sektor bibliotéka hostí akci Dny s řemeslem. Jarní prázdniny tak mohou začít třeba výrobou motýlka.

Mezi hosty bude Jana Kosařová, která seznámí zájemce s keramickou hlínou a svou ručně modelovanou keramikou. Sklářka Marcela Růžičková předvede práci u kahanu a děti i dospělí si u ní vyrobí skleněnou vážku či motýla. Chybět nebude ani výroba z korálků, kterou povedou Jan a Libor Štromovi tvořící pod značkou Holi. Oba dny také návštěvníky čeká malování na sklo pod vedením manželů Součkových z HZ GLASS DESIGN. V pondělí se přidá kreativní dílna s Pavlou Petrnouškovou, která pod značkou Krasohrátky vyrábí kreativní sady k domácímu tvoření. Přiveze s sebou pícku na zapékání fimo hmoty a polotovary, kterými si nejen děti mohou ozdobit lžičky. V úterý tvoření z fima vystřídá Jana Albrechtová z Krkonoš, která přiveze vyšívací stroj a předvede, jak připravuje své originální textilní výrobky. Zájemci si s ní vytvoří například záložku do knihy. 

Setkání s řemeslníky doplní výstavu projektu Liberecký kraj sobě, která bude k vidění ve 2. patře knihovny. Představí průřez produkcí, kterou nabízejí regionální výrobci v Libereckém kraji sdružující se na webové platformě LKsobě.cz. „Podpora místních řemeslníků a producentů je důležitým tématem, kterému se kraj věnuje prostřednictvím projektu Liberecký kraj sobě,“ vysvětlil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Věřím, že když si lidé uvědomí, kolik práce výrobek obnáší a že za tím stojí konkrétní lidé, rádi budou v budoucnu více nakupovat regionální výrobky. Je to dobré nejen pro lokální ekonomiku, ale i pro naše životní prostředí, protože produkty neputují přes půlku světa. Mnohdy vyrostly nebo je vyrobil někdo v našem sousedství.“ Platforma Liberecký kraj sobě tak nabízí jednoduchou cestu, jak si najít výrobek či konkrétního řemeslníka v blízkém okolí.

LK/Jan Mikulička