Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provoz bazénu v Liberci dnes pro veřejnost před rekonstrukcí končí, kluby mají ještě dva týdny

18. 10. 2024 | 13:48

Naposledy před dvouletou rekonstrukcí se dnes pro veřejnost otevřel městský bazén v Liberci. Členové plaveckých klubů v něm budou moci trénovat ještě dva týdny. Firma staveniště převezme 31. října, řekl dnes ČTK jednatel městské společnosti Bazén Liberec a předseda plaveckého klubu Slavia Liberec Petr Kořínek.

bazen2 irma
Bazén v Liberci, foto: Artur Irma

Zakázku za více než 900 milionů korun získala společnost Metrostav DIZ. Zchátralý areál se třemi bazény, saunami, posilovnou a pizzerií čeká velká přestavba. Oprava potrvá dva roky a po tu dobu zůstane areál uzavřený, což bude velká komplikace pro plavecké oddíly, které ho využívají.

"V Liberci další bazén není, takže my budeme muset naše děti, kterých je skoro 300, rozvážet po okolních bazénech. A protože Jablonec je úplně plný, tak nám zbývá Stráž pod Ralskem, Brandýs nad Labem, Varnsdorf, Rumburk," uvedl předseda plaveckého klubu Slavia Liberec. Obává se, že kvůli cestování přijde klub o podstatnou část členů. "Očekáváme velký úpadek, protože dojíždět na každý trénink hodinu tam, hodinu zpátky je pro děti časově náročné. Takže doufáme, že někdo z nich zbude, ale bude to pro ně těžké," dodal.

Bazén v Liberci, foto: Artur IrmaZhruba o polovinu členů přišla Slavia Liberec už letos na jaře po částečném uzavření plaveckého stadionu. Před tím měla k dispozici padesátimetrový i pětadvacetimetrový bazén, poté už jen ten menší. "Měli jsme ještě v březnu 600 dětí, od dubna 300. Pro ostatní nebylo místo na tréninky," uvedl Kořínek.

Uzavření plaveckého stadionu bude komplikací i pro veřejnost. V Liberci bude pro obyvatele dostupný jen akvapark v Centru Babylon, který ale není vhodný k plavání. Nejbližší vhodný je v Jablonci nad Nisou. To, že zájem o plavání mezi lidmi je, ukazuje podle Kořínka i návštěvnost po omezení provozu. Z celého areálu mohli v posledních měsících využívat jen pětadvacetimetrový bazén a šatny, sprchy i toalety měli provizorně umístěné v prostorách bývalé dětské sauny. "Měli jsme kapacitu jen 100 lidí na hodinu a bývalo plno," dodal jednatel Bazénu Liberec.

Bazén v Liberci, foto: Artur IrmaLiberecký plavecký areál na Tržním náměstí je z poloviny 80. let minulého století. Opravu sportoviště nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Loni měl bazén přes půl milionu návštěvníků.