Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provozovatel diskoték v Liberci bude rád i za otevření do 23:00. Lidé potřebují kontakt, míní

16. 05. 2020 | 15:25

Spoluprovozovatel několika diskoték v Liberci Martin Hřebík bude rád, pokud bude moci 25. května po více než dvou měsících otevřít. Myslí si, že lidé přijdou, i když bude muset provoz ukončit před půlnocí. Restaurace, hospody, noční kluby či diskotéky budou muset být uzavřeny mezi 23:00 a 06:00, uvedl na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

disko
ilustrační foto

"Lidé jsou natěšení, přijdou určitě. Je hodně lidí, kteří potřebují společenský kontakt, zatancovat si," řekl dnes ČTK Hřebík. Je ale skeptický k tomu, zda bude skutečně platit to, co ministr řekl. "Už kolikrát něco takto v televizi vláda prezentovala a skutečnost byla jiná," uvedl. Kolega z branže má podle něj vyjádření z ministerstva zdravotnictví a v něm se píše, že diskotéky jsou specifická zařízení a otevírat se 25. května nebudou. "Pokud to ale půjde otevřít, tak jsme vděční i za tu 23:00. V takovém případě začneme v 17:00," řekl Hřebík.

Kontrolovat, zda lidé mají roušky, a zajistit zvýšenou dezinfekci podle Hřebíka půjde. Horší bude zajistit, aby lidé udržovali rozestupy a neshromažďovali se. "To v tanečním klubu nejde. Rozestupy na tanečním parketu? To si nedokážu představit," uvedl.

Současný stav svého podnikání označil za pohyb po tenkém ledě. Koronavirus pro něj "přišel" v nejhorší možné době. Vláda nouzový stav vyhlásila týden před otevřením tanečního klubu v bývalém kině Lípa v centru Liberce, do nějž investoval s partnerem řádově desítky milionů korun. "Tam jsme se strašně zavázali. Kdyby nebyla Lípa, tak to ustojíme. Takto děláme vše pro to, abychom přežili," řekl Hřebík, který v Liberci provozuje i taneční klub TopStar, divadelní klub Jimmy's, taxislužbu a několik restaurací včetně kavárny v hotelu Praha u radnice. Za běžného stavu zaměstnává až 75 lidí, i když většina to má jako pravidelný přivýdělek. Nyní má sotva deset zaměstnanců. "Jsme šťastni za každou korunu," řekl Hřebík. Otevřené má alespoň okénko kavárny Café Praha, tržby jsou sotva na jednom procentu normálního stavu. Pokud nebude moci otevřít, odhaduje, že déle než měsíc už nebude schopen podnikání udržet.

Zklamaný je Hřebík z dosavadní podpory ze strany státu. "V programu Covid I nám napsali, že jsme nesplnili kritéria, a v Covid II nám na naši žádost vůbec neodpověděli. A i na kurzarbeit jsme dostali málo. Vůbec to nedopovídalo tomu, co prezentovala vláda v televizi," dodal.

čtk